Morten Bliens verdensrekord vekker internasjonal oppsikt

Det er ikke bare i Finnmark folk er opptatte av Morten Bliens nye verdensrekord. Også på andre siden av «dammen» legges den merke til.

Morten Blien

Europamester Morten Bliens nye verdensrekord for kjøring med snøskuter på åpent vann lyder på utrolige 212 km.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fredag kl. 13.00 startet Morten Blien fra Tana i Finnmark sitt verdensrekordforsøk i Ássebákti i nabokommunen Karasjok.

Iført karasjokkofte var planen å kjøre ned til Laksjok i Tana kommune. Der snudde han og etter planen skulle han komme i mål i Levajok. Dette innebærte blant annet at han forserte Ailestrykene nedstrøms og oppstrøms.

Da ville verdensrekorden ha vært på 250 km, 70 km mer enn den tidligere verdensrekorden.

Morten Blien verdensrekord - kartgrafikk

Kartgrafikken viser den planlagte ruten til Morten Blien.

Foto: Paul Egell-Johnsen / NRK

Skuteren stoppet imidlertid midt på elva etter at han hadde kjørt 212 km. Med dette slo han den gamle verdensrekorden med 32 km.

Den gamle verdensrekorden ble satt av finske Antti Holmberg i slutten av juli 2013. Da kjøre han på Enaresjøen fra Ivalo til Enare og tilbake igjen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Morten Blien starter verdensrekordforsøket

Vekker oppsikt

Det er ikke bare i Norge Morten Bliens bragd blir lagt merke til. Også på den andre siden av Atlanterhavet blir dette viet oppmerksomhet.

Morten Blien

Morten Blien (30).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Norwegian Man Breaks Watercross World Record» (Norsk mann slo verdensrekorden i vanncross) er tittelen på det velrennomerte snøskuterbladet Amercian Snowmobiler Magazine sitt oppslag.

Bladet skriver at turen varte i fire timer og ti minutter, og at Blien var sliten men fornøyd etter den lange kjøreturen.

Nord-Finlands største avis, Lapin Kansa, hadde en egen reporter tilstede under verdensrekordforsøket. De har tittelen «Blien kaasutti uuden ME:n» (Blien ga gass til ny verdensrekord).

Den finske nettsiden SeriousRiding.com har også et oppslag om verdensrekorden; «Morten Blien teki uuden Maailman ennätyksen» (Blien satte ny verdensrekord).

I tillegg er det postet utallige bilder og filmsnutter på sosiale medier av kjøringen på Karasjokka og Tanaelva i forbindelse med den nye verdensrekorden.

Morten Blien under verdensrekordforsøket på Tanaelva.

Morten Blien kjørte nedover Ailestrykene. Like etterpå kjørte han opp igjen.