Snøskuterkjøringa til Blien engasjerer bredt

Morten Bliens verdensrekord for kjøring på åpent vann er blitt en politisk «glovarm potet».

Morten Blien

Morten Blien kjørte 212 km før motoren stoppet og dette er ny verdensrekord for kjøring på åpent vann. Her kjører han ned Ailestrykene i Tana.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Marte Lindi

– Mandag vil jeg ta dette opp med miljøvernministeren, lovte stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) på Facebook denne helga etter å ha blitt utfordret av sin navnebror, Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ.

Nå har han sendt en forespørsel til statssekretæren i Klima- og miljødepartementet, hvor han ønsker å få vite hvorfor de mener Bliens kjøring på Tanaelva var ulovlig.

– Jeg mener at det høres unødvendig komplisert ut, alt dette. Det burde være rom for å gi en slik type tillatelse i Finnmark, sier Bakke-Jensen til NRK mandag formiddag.

– Ikke imponert

Ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap) er ikke imponert over Fylkesmannens behandling av dispensasjonssøknaden til Morten Blien om å kjøre med snøskuter på Tanavassdraget.

På sin Facebook-side uttaler han dette:

Frank Ingilæ, ordfører i Tana

Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Fylkesmannen i Finnmark burde gått til miljøverndepartementet først og ikke til sjøfartsdirektoratet for avklaring, mener Ingilæ.

Han viser til NRK Sápmis oppslag der Klima- og miljødepartementet uttaler at snøskuter på vann må anses for å være vannskuter, og Morten Bliens vellykkede verdensrekordforsøk for kjøring på åpent vann var ulovlig.

Verken Karasjok eller Tana kommune hadde hjemmel til å innvilge motorferdseldispensasjon til Morten Blien, mener departementet. Departementet er dermed enig med standpunktet til Fylkesmannen i Finnmark.

Fylkesmannens miljøvernsjef, Bente Christiansen, har tidligere varslet at både verdensrekordinnehaveren og kommunene kan vente etterspill.

– De må derfor selv ta konsekvensene av eventuelle lovbrudd. Det gjelder også Morten Blien, har Christiansen sagt.

Les hele brevet fra departementet til Tana kommune her

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Morten Blien under verdensrekordforsøket på Tanaelva.

Her kjører Morten ned et av Tanaelvas verste stryk, Ailestrykene. Like etter kjørte han opp igjen.

– Uklart lovverk

Ingilæ sier til NRK at dette klart viser hvor uklart det norske lovverket egentlig er på dette punktet.

Morten Blien

Morten Blien fikk dispensasjon både fra Karasjok og Tana kommune før verdensrekordturen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Lovverket for å kjøre snøskuter på vann er, for å si det mildt, uklart. Jeg klarer fortsatt ikke se at en snøskuter er en vannskuter og skal behandles etter det lovverket, sier Tana-ordføreren.

Han sier at selv om de i Tana kommune er uenige med departementet i deres konklusjon, så vil de likevel følge deres råd.

– Når kloke hoder i departementet i Oslo mener det, så tar Tana kommune det til etterretning og har inndratt dispen til Morten Blien, som var gyldig til ut i oktober måned, sier Ingilæ.

Han lurer på hvilke konsekvenser dette kommer til å få for lignende dispensasjoner i Finnmark.

– Så blir det store spørsmålet om fylkesmannen vil stoppe all motorsportaktivitet på åpent vann som har vært gjennomført i Kautokeino og Sør-Varanger i en årrekke etter samme lovverk, lurer Ingilæ på.