NRK Meny
Normal

Inviterer Evo Morales til Sápmi

Sametingspresidenten har under sitt besøk i Bolivia invitert president Evo Morales til Sapmi.

Evo Morales
Foto: DIETER NAGL / AFP

Under sitt besøk i Bolivia denne uka fikk ikke sametingspresident Egil Olli eller den samiske og norske delegasjonen anledning til å møte president Evo Morales.

Istedet ble det et hjertelig og lærerikt møte med utenriksminister David Choquehuanca og selvstyreminister Carlos Romero. Det var under dette møtet Olli overrakte invitasjonen til Evo Morales.

– Vi håper at Morales snart vil besøke Norge eller Skandinavia. Da er han hjertelig velkommen til å besøke Sametinget i Karasjok, sier Egil Olli.

– Et viktig besøk

Sametingspresidenten tror at den bolivianske presidenten kan ha et stort utbytte av et besøk i Sápmi, på samme måte som den samiske og norske delegasjonen har lært mye på sitt Bolivia-besøk.

Sametingspresident Egil Olli i samtaler med Bolivias utenriksminister David Choquehuanca.

Sametingspresident Egil Olli i samtaler med Bolivias utenriksminister David Choquehuanca.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Jeg tror det vil være nyttig for Evo Morales å se hvordan vi jobber i Sametinget og hvordan Sapmi er. Jeg tror det kan være interessant for ham, på samme måte som det var interessant for meg å se hvordan de løser saker og ting her. For få år siden ville han gjerne komme til Sápmi, men da lyktes ikke dette. Derfor vet jeg at han har veldig lyst til å komme til Sapmi, forklarer Olli.

Egil Olli synes at besøket i Bolivia har vært særdeles lærerikt for ham og den samiske delegasjonen. Det har vært spesielt nyttig å møte utenriksministeren og selvstyreministeren.

– Det er veldig vanskelig å forklare dette med få ord. Vi har opplevd så mye. Men det er veldig interessant å se på nært hold hvordan regjeringen til Evo Morales jobber og hører deres tanker om dette arbeidet. Prinsipielt har denne regjeringen store planer. Derfor blir det spennende å følge med på hvordan de vil lykkes med dette arbeidet, utdyper sametingspresident Egil Olli.