Lars Monsen hylles for profilering av samisk språk

I den kjente eventyrerens nye kleskolleksjon har flere av plaggene fått samisk navn.

Lars Monsen

Lars Monsen er blitt kjent som en villmarkens sønn for det norske folk. Nå har han kommet med sin egen kleskolleksjon.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Eventyreren og hundesledekjøreren Lars Monsen har utviklet en ny kleskolleksjon i samarbeid med Aclima. Samarbeidet har resultert i en kolleksjon som heter «Anárjohka».

I denne kolleksjonen finner du både pologenser, boxershorts, longs, trøye og sokker.

Selv synes Monsen ikke det er merkelig at han bruker samisk navn i kolleksjonen.

– Jeg er stolt av å være same og jeg synes også at det bør bygges broer mellom språkene våre. Det at vi nå har både norsk og samisk tekst på ullproduktene våre er kjempeviktig for meg, sier Lars Monsen til NRK.

Favorittområde

Lars Monsen er kjent fra TV-seriene «Canada på tvers», «På tur med Lars Monsen», «Nordkalotten 365», «Monsen på villspor» og realityserien «Ingen grenser».

Flere ganger har han vært nettopp i Anárjohka på tur. Anárjohka er ei elv som sammen med to tilstøtende elver danner grensen mellom Lappland i Finland, og Finnmark fylke.

Anárjohka er et av Lars Monsens favorittområder i Finnmark. Monsen har blant annet vært med på elgjakt i Anárjohka nasjonalpark sammen med elgjegere fra Masi og Kautokeino.

Flere urfolk i verden finner det støtende at elementer i deres kultur utnyttes kommersielt, uten at de er blitt spurt om lov først. Monsen synes ikke at han på noen måte utnytter det samiske på en støtende måte.

Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Nei, absolutt ikke. Hvis man tenker sånn, så er man bare ute etter å finne vanskeligheter her i livet, påpeker Monsen.

Leder i Norske Samers Riksforbund, Beaska Niillas, er enig med Monsen.

– Jeg skjønner godt at urfolk reagerer på misbruk av deres kultur, men Monsen selv er jo same og har alltid vist den samiske kulturen og språket stor respekt. Denne kleskolleksjonen er så absolutt et positivt bidrag, sier Beaska Niillas.

– Vi kan lære samisk til Lars Monsen

NSR-lederen er takknemlig for at en kjent person på denne måten slår et slag for synliggjøringen av samiske språk og kultur.

– Samisk språk og kultur er ellers ganske usynlig, i hvertfall i storsamfunnet. Lars Monsen har en fin måte å synliggjøre det på. Han gjør det både med respekt og gode intensjoner. Derfor har jeg ingen motforestillinger mot det, understreker Beaska Niillas.

Nå ønsker Beaska Niillas at Monsen skal kunne bruke det samiske språket enda mer aktivt i flere sammenhenger.

– Han ferdes jo mye i samiske områder, og derfor kunne han sikkert ha lært seg samisk også. Jeg kan hjelpe til med å ordne ham plass i et samisk språkkurs, hvis han er interessert, lover NSR-lederen.

– Det er et fantastisk tilbud. Hvis han klarer å tilpasse avtaleboka mi også, så er jeg enda mer happy med det. Det har faktisk stått på blokka mi i flere år å lære meg samisk. Det ville vært helt genialt, men igjen, den avtaleboka mi er ikke så enkel å ha med å gjøre, minner Lars Monsen om.