– Prøv å se ut av landet hva de gjør der

Selv om Monica Balto hadde fått tilbud om stamcellebehandling i Norge, ville hun likevel valgt å reise til Moskva for å få den gjennomført der. – Legene der har mye lengre erfaring.

Monica Balto og mannen Johan

Monica Balto og mannen Johan Anti utenfor Pirogov-sykehuset i Moskva.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Dette er et stort sykehus, jeg har blitt sendt fra spesialist til spesialist. De samhandler så tett, og svarene blir klare fort.

MS-syke Monica Balto er på dag fem ved Pirogov-sykehuset i Moskva, men har fortsatt i overkant av fire uker igjen før hun kan reise hjem igjen til Sirbmá i Finnmark. Som NRK skriver i dag, har Monica valgt å reise til Russland for å motta stamcellebehandling, til en prislapp på 400.000 kroner. Hun får ikke tilbud om den samme type behandlingen i Norge.

– De sier at ingen har så bra behandling som i Norge. Men jeg tenker som så, prøv å se ut av landet. Hvorfor skal vi forske på nytt? Det er jo testet i andre land, spør Monica seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Monica Balto og mannen Johan

Monica skal gjennom en fem ukers lang stamcellebehandling i Moskva.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Utlandet

Forskningen Monica snakker om er dokumentasjonsgrunnlaget helsemyndighetene her til lands ønsker før de eventuelt tilbyr stamcellebehandling for MS-pasienter flest.

– Hvis vi skal kunne gå inn for at stamcellebehandling for MS-pasienter skal være det som gjøres i Norge, må vi vite at det er på bakgrunn av god nok kunnskap og dokumenterte studier. Det må også være en fornuftig bruk av både penger og pasienters tid og innsats, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Godt nok

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg.

Foto: Arne Flatin / NRK

Statsminister Erna Solberg mener Norge allerede tilbyr gode medisiner.

– Vi har i dag medisiner som har god virkning. Jeg har selv en i min nære krets som har ms og som er meget godt fornøyd med behandlingen det norske helsevesenet kan gi. Vi har utviklet medisin som langt på vei bremser sykdommen, sa Solberg til iFinnmark tidligere denne uken.

– Jeg tenker at det er et veldig standardsvar som vi får uansett. Det er mange nevrologer som sier det også, sier Monica, som uansett tilbud i Norge ville valgt behandling i utlandet.

– Der har de gjort det på hundrevis av mennesker før meg allerede. Det er jo skumlere å være i et prøveprosjekt i Norge der man har prøvd den på under 20 pasienter, enn her der de har behandlet over 500.