NRK Meny
Normal

I går listet han samisk artist på P3: – Veldig bra

Det har flommet inn forslag på samiske artister til musikksjef Mats Borch Bugge de siste dagene. Men NRK Sápmi-direktør mener det er oppsiktsvekkende at kanalen bare har fått tilsendt fire låter det siste året.

Mats Borch Bugge

Mats Borch Bugge er musikksjef i P3, og uttalte tidligere denne uka at samisk musikk ikke er passende for radiokanalen. Senere ble det oppklart at han kun har fått tilsendt fire forslag på samiske låter det siste året.

Foto: NRK

På norske radiokanaler blir det spilt veldig få samiske låter i løpet av ett år. Det bekreftet også musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, til det samiske kulturprogrammet Árdna sist mandag.

Dette året har nemlig P3, som er en av de største musikkkanalene i Norge, kun fått fire henvendelser fra samiske artister.

– Vi har nå fått en haug med tips til nye samiske artister som vi har sjekket ut og skal sjekke ut. Resultatet av det er at det foreløpig er listet èn låt fra en samisk artist som heter Ágy, og det er fint, sier Mats Borch Bugge musikksjef i P3.

Hver uke får P3 tilsendt masse låter fra hele Norge. Denne uka har samisk musikk vært heftig debattert, etter at Borch Bugge kommenterte at de ikke har en eneste samisk låt i rotasjon på spillelisten. Og at de siste låtene som var tilsendt ikke holdt nivået eller at de definerte dem som upassende ved at de ikke var relevante for P3. Det resulterte i en strøm av samiske musikkforslag.

– Det var Ágys låt som gikk igjennom nåløyet og ble listet, sier musikksjefen.

Borch Bugge sier dette om radiokanalens retningslinjer for musikk:

– Vi er en gjeng som definerer hva som fungerer godt for P3 og hva som ikke gjør det, sier Bugge.

Han mener at det er viktig å sørge for å styrke samisk musikk og kultur gjennom hele NRK.

– Vi må ta ansvar

Direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk sier at ansvaret ligger hos musikerne selv, men at NRK Sapmi også må bli flinkere til å opplyse om den samiske musikken til de ulike kanalene innad i NRK.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at P3 kun har fått fire låtforslag i løpet av et år. Det er et varsku til den samiske musikkverden, men også til NRK Sapmi. Dette må vi ta på alvor. Vi vet at det burde vært flere som banker på døren til P3.

Mona Solbakk

Mona Solbakk, direktør i NRK Sapmi

Foto: Privat

– De har en egen og spesiell musikkprofil, og det er ikke snakk om at alle samiske artister skal inn der. Men vi vet at det er flere som burde vært egnet.

Solbakk mener at det er viktig med samarbeid for å se på hvordan NRK Sapmi kan bidra til å synliggjøre hva salgs type musikk som passer til de ulike kanalprofilene rundt om i hele NRK.

– Men der tror jeg vi burde ta selvkritikk, både de samiske artistene selv, men også NRK Sapmi. Vi er innenfor i NRK-huset, og vi må kunne tilby og gjøre P3 oppmerksom på det. Vi har oversikt over samisk musikk. Denne kompetansen må vi dele bedre.

Hvorfor akkurat P3, og ikke kanaler som P1 og P2?

– Det er et viktig spørsmål. Vi må være like aktive i forhold til P1, P2 og hele NRK-huset. Der har vi et ansvar siden vi kjenner den samiske musikken.