Moderne fiskefabrikk med eget showrom

Moderne industriproduksjon forenes med turisme når den nye fiskefabrikken i Kjøllefjord innvies om en drøy måned.

Tursitfiskemottak

Slik ser Nergård Polar Kjøllefjord AS for seg at det nye showrommet i fiskefabrikken vil se ut. – Turistene skal kunne se på produksjonen uten at arbeidet forstyrres, forklarer Trygve Aasvestad.

Foto: Polar Seafood Norway AS

Nybygget til Nergård Polar Kjøllefjord AS i Kjøllefjord bygges i nærheten av anløpet for Hurtigruten. For å få til et best mulig resultat er reiselivet også tatt med i planleggingen.

Bygget får blant annet et såkalt showrom, det vil si visningsanlegg med glassgang hengende under taket. Konseptet er unikt. Her skal reiselivsnæringen kunne ta med seg turister inn for å se hvordan både hvitfisk og krabbe bearbeides.

I nærheten av hurtigruteanløpet

Fiskeriarbeidere

Selskapet regner med at det nye anlegget vil gi 20 nye arbeidsplasser i Kjøllefjord.

Foto: Pressebilde / Nergård AS

– For det første er det jo et splitter nytt fiskerianlegg fra a til å. Et moderne anlegg har vi også bygd i Berlevåg tidligere. Slike anlegg er noe som både Finnmark og kysten i nord trenger, fordi det nå er altfor mange nedslitte gamle anlegg, forklarer daglig leder Trygve Aasvestad i Nergård Polar Kjøllefjord AS.

Dette tiltaket er et samarbeid mellom Nergård Polar Kjøllefjord, Hurtigruten og det lokale reiselivet.

– Vi så ganske tidlig i Kjøllefjord at Hurtigruten legger til 100-150 meter fra fabrikken. Da så vi det som en stor mulighet til å forene turisme med moderne industriproduksjon. Vi luftet ideen for Hurtigruten og de tente på alle pluggene, forteller Aasvestad.

Bygget reises i felles eierskap, der Polar Seafood, Nergård og kommunen går sammen med lokale investorer.

Hurtigruteskipet Kong Harald klapper til kai i Kjøllefjord

Til høsten vil Hurtigruten ha enda mer å vise frem for turistene i Kjøllefjord. Her er hurtigruteskipet Kong Harald.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Klart for de første turistene i 2017

Den første lasten med fisk vil etter all sannsynlighet landes i det nye anlegget i løpet av høsten.

– Nå skal dette bygges fra bunnen av med både leverandører. Anlegget skal også godkjennes og det er en egen prosess, men i løpet av september-oktober lander vi nok fisk.

Kjøllefjord

Etableringen av den nye fiskefabrikken i Kjøllefjord vil bety mye både for arbeidsmarkedet og turistnæringen i kommunen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Turistdelen vil også bli bygget ferdig i løpet av året, men produktene som Hurtigruten skal selge skal også implementeres i deres planer.

– Slikt tar tid. Derfor tror jeg at vi vil kunne se de første turistene i anlegget en eller annen gang i 2017. Så for hovedsesong 2018 vil man nok være mye mer tungt inne. Her satser man på å kunne ha volum. Hurtigruten er ute etter enkle konsepter som kan ta volum, utdyper Trygve Aasvestad.

Innvies med folkefest

Til åpningen av indre havn og innvielsen av den nye fiskefabrikken 11. august får Kjøllefjord besøk av handelsministeren på Grønland og fiskeriminister Per Sandberg (FrP).

Fiskeriministeren står både for den offisielle åningen av indre havn og innvielsen av fiskefabrikken.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg (FrP).

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

– 11. august er dagen for de store taler, fest og hygge. Da blir det ikke så mye produksjon av fisk. Anlegget vil da stå ferdig, men ennå ikke driftsklar, opplyser Aasvestad.

I tillegg er det invitert representanter for både Polar-konsernet, Nergård-konsernet og masse andre gjester

Underholdningen står det kjente bandet Violet Road for.