NRK Meny
Normal

Mobiltelefonen er en tidstyv

– Om noen faller i havet, så har de nesten ikke tid til å redde vedkommende når denne sier “tikk”. Det sier Anny Nilsen, og viser til mobiltelefonen og dagens bruk av slikt nytt utstyr.

Anny Nilsen synes mobiltelefonen er en tidstyv.

Anny Nilsen synes mobiltelefonen er en tidstyv.

Foto: Sander Andersen / NRK

Anny Nilsen (72) fra Drag i Tysfjord ser selvsagt nytte i mobiltelefonen, også i dagens nyeste mobiltelefoner som er som datamaskiner å regne. Men hun vegrer seg for bruken av slike telefoner, og er redd for at folk ikke lenger har tid til å gå på besøk hos hverandre. De blir mindre sosiale, og ikke har tid til å gjøre annet bare på grunn av mobiltelefonen.

– Så snart den sier “tikk”, da må de åpne den. Det er en tidstyv. Alle er jo på nett, og da må de hele tiden holde seg oppdatert hva som skjer i verden. Selv om de snakker slik med hverandre som vi gjør nå, må de hele tiden sjekke hva telefonen forteller dem.

På «sjekkern» hele tiden

Anny Nilsen har, hva hun selv kaller, en “vanlig” mobiltelefon. En slik som det bare går an å ringe med og sende meldinger. Og Nilsen er oppgitt over bruken. Hun mener vi må da kunne begrense oss, og kommer med eksempler.
– Jeg var til fjells i sommer sammen med noen. Så snart telefonen sa “tikk”, da måtte de sjekke. Selv om vedkommende sto og sveivet inn snøret, så måtte han sjekke telefonen. En annen gang var vi noen stykker på moltebærtur. Vi skulle liksom plukke moltebær, men vedkommende jeg hadde med meg satt bare på moltebærtuene og kikket i telefonen.

Lite tid til hverandre

Anny Nilsen ser jo selvsagt nytteverdien i dagens høyteknologiske telefoner, men er stygt redd for at den stjeler så mye tid, og at folk er så opptatt av telefonen sin at de ikke har tid å snakke med andre når man treffes.
– Det er jo ikke som før når man traff hverandre. Da kunne man fortelle nytt, mimre litt og spørre hverandre. Men nå går jo folk på denne måten, sier pensjonisten og viser med telefonen til øret.

– Du hører at de snakker med seg selv. De har jo ikke tid til å plukke moltebær eller fiske. Og jeg tror at om noen faller i havet, så har de ikke tid til å redde ham når denne sier “tikk”, sier Anny Nilsen leende, men dog med en velmenende undertone.

Støttes

Mobiltelefonselskapet Chess oppfordrer også folk til å kunne legge fra seg telefonen. På deres nettside oppfordrer Cheff-sjef Arve Andreassen folk til å minske bruken av mobiltelefoner.
– Vi oppfordrer folk til å ta en pause fra mobilen der det er naturlig. Dette betyr i situasjoner der man er sammen med andre. Multitasking er ikke bra i sosiale settinger, sier Chess-sjef Arve Andreassen.

Les mer om dette her.

Økt bruk

Bruken av sliek telefoner har økt betraktelig de siste årene. Det viser en fersk statistikk fra Zenith Optimedia. Norge er det landet som er størst når det gjelder bruk av digitale media slik som mobiltelefoner, nettbrett og fiber-TV. Nabolandet Sverige er på fjerde plass. Men: Blant oss her på berget eier 65 prosent av oss en såkalt smart-telefon, mobiltelefon som er som en datamaskin, mens blant svenskene er det 73 prosent som har en slik telefon.

Se på statistikkene her.