Hopp til innhold

Mistillit til klinikksjefen

20/6: Saken er oppdatert med kommentar fra Finnmarkssykehuset administrerende direktør og klinikksjef.

Loga sámegillii

Mandag kom Samisk legeforening med en ren mistillitserklæring mot klinikksjef Amund Peder Teigmo på grunn av flere forhold, og også det faktum at klinikken er underlagt Finnmarkssykehuset, skriver Ságat (betaling kreves).

– I de fire årene som er gått siden dette skjedde har Samisk legeforenings bekymring for utviklingen av klinikken økt. Stillinger står ubesatt med 21,3 prosent av budsjetterte stillinger. Denne prosentandelen er dobbelt så stor sammenlignet med andre klinikker i Helse Nords nedslagsfelt.

Det sier leder i Samisk legeforening, Jonill Margrethe Fjellheim Knapp, til avisa.

Et annet forhold legeforeningen er opptatt av er at svært mange fagfolk og medarbeidere har sluttet i løpet av denne fireårsperioden.

Administrerende direktør i Finnmarksykehuset Ole Hope og klinikksjef svarer i en pressemelding.

– Jeg litt overrasket over at Sámi doaktáriid searvi/Samisk legeforening kritiserer en tjenestemann for å opptre lojalt til de beslutninger våre eiere har tatt. Finnmarkssykehuset forholder seg lojalt til de føringer våre eiere til enhver tid har gitt oss, og vi gjør vårt beste for å møte alle krav i oppdragsdokumentet.

Han skriver at Finnmarksykehuset hele tiden jobber med å forbedre seg og videreutvikle tilbudet til den samiske befolkningen, slik at spesialisthelsetilbudet blir bedre.

– Slik jeg kjenner klinikksjefen i Sámi klinihkka, jobber han aktivt for en slik utvikling – hver eneste dag – men innenfor rammene vi er tildelt, og han har min fulle tillit, skriver Hope i pressemeldingen.

– Sámi doaktáriid searvi/Samisk legeforening peker videre på at vi har mange vakante stillinger ved Sámi klinihkka, og adresserer også dette til klinikksjefen. En undersøkelse gjort for en tid tilbake – da dette også var tema – viste at Sámi klinihkka ikke skiller seg ut. Men det er naturlig at det vil være en viss «turn over» i en klinikk med nær 200 ansatte, stort og smått medregnet, skriver de.

Jonill Margrethe Fjellheim Knapp
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Den første spillefilmen for samisk ungdom har premiere på Toronto International Film Festival

  Loga sámegillii.

  Egil Pedersens debutspillefilm, «Biru Unjárga», har premiere på Toronto International Film Festival (TIFF) i september som en del av Discovery-programmet.

  – Det er fantastisk for filmen å debutere på en så stor festival som Toronto International Film Festival, både for meg og alle skuespillerne, crewet og finansørene, sier manusforfatter og regissør Egil Pedersen til International Sami Film Institute.

  Toronto International Film Festival finner sted fra 5. til 15. september i Canadas største by, Toronto. Det forventes at nesten 500 000 besøkende vil delta på festivalen.

  Egil Pedersen og Sarah Olaussen Eira
  Foto: Pressebilde / Thomas Grotmol
 • «Biru Unjárga» čájehuvvo Toronto International Film Festiválas

  Egil Pedersen vuosttaš guhkesfilbma «Biru Unjárga» lea válljejuvvon čájehuvvot ovtta máilmmi stuorámus filbmafestiválain, Toronto International Film Festival (TIFF).

  – Lea hui illudahtti filbmii álggahit dákkár stuorra festiválas go Toronto Internationála Filbmafestiválas, sihke munnje, buot neavttáriidda, ja bargovehkii ja ruhtadeaddjiide, dadjá giehtačálli ja bagadalli Egil Pedersen Internašunála Sámi Filbmainstituhttii.

  Filbma čájehuvvo Discovery prográmma oasis ja lea vuosttaš sámi nuoraid guhkesfilbma.

  TIFF lágiduvvo čakčamánus Canada stuorámus gávpogis Torontos, ja lea vurdon ahte čohkke lagabui 500.000 filbmageahčči.

  Egil Pedersen og Sarah Olaussen Eira
  Foto: Pressebilde / Thomas Grotmol
 • Ådå suohkan Robek-lisstan

  Les på norsk.

  Andøy suohkan la Robek-lisstaj boahtám, diedet avijssa Vesterålen Online.

  Suohkan la mierredam ruhtalågov nievres netto doajmmabåhtusijn 35,2 millijåvnå kråvnåj ja lassegålojt 13,8 millijåvnå kråvnåj.

  Dav vuoset girjje Nordlánda Stáhtaháldadiddjes Andøy suohkanij.

  Mærrádus ij gal suohkanoajvev Kjell-Are Johansenav (Bb) alvaduhttá.

  – Diedijma galgajma Robek-lisstaj boahtet, valla soajttá daj sjaddá liehket viehkken åvddålijguovlluj bessat, javllá Johansen avijssaj.

  Andøy rådhus.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK