– Dagens regjering har skuffet

Sametingets visepresident Marianne Balto (Ap) er ikke fornøyd med hva hennes partikolleger i Arbeiderpartiet til nå har fått til gjennom statsbudsjettene sine.

Marianne Balto

Sametingets visepresident Marianne Balto

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Regjeringskoallisjonen mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti overtok styringen av Norge etter stortingsvalget i 2005.

I morgen presenterer den rødgrønne samarbeidsregjeringen sitt fjerde statsbudsjett.

GULDAL: DUHTAMEAHTTON RÁĐĐEHUSAIN

Sametingsrådet ikke fornøyd

Sametinget har det siste året blitt styrt av et mindretallsråd bestående av representanter fra Arbeiderpartiet. Visepresident Marianne Balto er klar i sin vurdering av de tre tidligere budsjettene til dagens norske regjering.

– Jeg er på vegne av sametingsrådet ikke på noen måte fornøyd med budsjettutviklingen til Sametinget. Vi har fått en økning her og der. Men jeg er ikke fornøyd med forprosessen som gjennomføres mellom Sametinget og de forskjellige departementene og mellom Sametinget og regjeringen, sier hun.

Sametingsrådet har imidlertid håp om at dette skal bedre seg.

– Vi har bedt om at det allerede nå skal settes igang konsultasjoner om fremtidige budsjettprosesser. Vi har så mye og store behov som skulle ha vært gjennomført. Det er ikke bare penger som løser dette, men også kompetanseheving. Men kompetanseheving krever jo også midler, understreker Marianne Balto.

LES OGSÅ: Foreslår en økning på 65 millioner

– Like dårlig som den forrige

Johan Mikkel Sara representerer lista Samer bosatt i Sør-Norge på Sametinget. Han har i seks år vært i sametingsrådet, og han var også visepresident i to år før dagens sametingsråd overtok i fjor høst. Han synes at Baltos kritikk er berettiget.

Johan Mikkel Sara

Johan Mikkel Sara

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jeg har sittet i sametingsrådet i seks år. Vi har hele tiden prøvd å få istand en konsultasjonsordning med regjeringen om Sametingets budsjett. Dagens finansminister (Kristin Halvorsen; red. bemerkning) har imidlertid ikke en gang orket å svare på anmodningene fra Sametinget. Det er helt klart at konsultasjonsordningen må bli betraktelig bedre, sier Sara.

– Hvis konsultasjonsordningen ikke blir bedre så vil Sametingets budsjetter i fremtiden bare følge prisstigningen og lønnsøkningene. Ellers blir det nok ingen reell styrking av Sametingets budsjetter, mener Johan Mikkel Sara.

– Jeg kan ikke skryte av dagens regjering, fordi den ikke er noe bedre enn den forrige regjeringen som kom fra høyresiden, sier Sara.