Stine møtte sin redningsmann

Da Stine Marie Høgden (18) fra Karasjok deltok på minnemarkeringen, fikk hun et uforglemmelig møte med sin redningsmann. Bjørn Juvet reddet Stine for ett år siden da hun sammen med andre AUF-ere kjempet for livet på Utøya.

Møtte sin redningsmann

Et helt spesielt møte fant sted. Bjørn Juvet reddet Stine Marie Høgden da hun kjempet for livet for ett år siden.

Foto: Marianne Boine / NRK

- Dagen i dag har vært spesiell. Det har vært en fin, men tung dag. Tung fordi jeg mistet så mange venner og fordi dagen for ett år siden var grusom. Samtidig har dagen vært fin fordi jeg ser hvor sterkt samhold det er mellom AUF-ere. Vi gir ikke opp kampen for en bedre verden, sier Stine Marie Høgden (18), leder i Karasjok AUF.

I dag, på dagen ett år etter 22. juli, dro Stine sammen med hundrevis av AUF-ere tilbake til Utøya for å minnes de dem mistet og for å markere en ny begynnelse.

Tilsammen 77 mistet livet under terrorhandlingene ved Utøya og Regjeringskvartalet i Oslo. Sju av de døde kom fra Finnmark og Troms.

Vi møter Stine rett etter minnemarkeringen. For ett år siden dro hun og 11 andre unge fra Karasjok for å delta på AUF:s sommerleir. Tilsammen var det 700 ungdom på Utøya for et år siden.

- I dag har jeg ikke tenkt så mye på det grusomme. Jeg har tenkt på de vennene jeg mistet. Jeg har gått ute på øya og mintes de døde. De er i tankene mine hver dag. Jeg har grått i dag, men jeg har også smilt over at jeg har vært sammen med fine mennesker, forteller Stine.

Statsminister og AUF-leder rørte ungdommen

Både statsminister Jens Stoltenberg og AUF leder Eskil Pedersen var tilstede under markeringen.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale for et hundretalls ungdommer, en rekke statsråder og tidligere AP-veteraner.

Foto: NRK

– Kjære alle AUF-ere, kjære alle sammen. Det er så godt å være her igjen, men samtidig er det så vondt, innledet statsminister Jens Stoltenberg sin tale på Utøya på ettårsdagen for massedrapene.

Mange gråt under AUF-lederens tale.

– Kjære AUF-ere: Jeg er så lei meg for at dette skjedde. Ingen av oss var bygget for å takle en slik ondskap. Vi tar viktige skritt videre i våre liv. Vi hjelper hverandre videre. Jeg er ufattelig stolt av dere. Jeg vil takke dere for motet og verdigheten.

– Vi savner dere, og skal gjøre det vi kan for å hedre dere, sa AUF-leder Eskil Pedersen.

Jens Stoltenberg tilbake på Utøya ett år etter 22.juli

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Ingrid Schulerud, statsminister Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen på Utøya 22.juli 2012.

Foto: NRK

– Han tok noen av de vakreste rosene våre, men han kan ikke stanse våren, avsluttet Pedersen.

Et helt spesielt møte

For Stine Marie Høgden ble det også tid for et helt spesielt møte. Hun møtte sin redningsmann.

- Det er fint å treffe ham igjen. Jeg visste at han var her, men jeg visste ikke at jeg skulle få treffe han i dag. Jeg er evig takknemlig for det han gjorde.

Stine Marie Høgden deltok på minnemarkeringen

Stine Marie Høgden fra Karasjok deltok på minnemarkeringen i dag.

Foto: Marianne Boine / NRK

Det er Bjørn Juvet som er Stines redningsmann. Sammen med andre frivillige reddet de ungdom som hadde lagt ut på svøm.

- Det er en spesiell dag, men vi visste denne dagen vil komme. Det er godt å møte AUFerne igjen. Det er det som er det gode med dette, sier Bjørn Juvet.

Stine husker hun lå på baksiden av øya, i vannkanten ved klippene, da hun oppdaget båten til Bjørn.

- Da jeg så han var jeg så kald. Jeg tenkte at jeg må svømme ut til båten. Jeg bare måtte det, forteller Stine.

Selv om alt var grusomt, vil Stine videre med livet sitt.

- Jeg husker det regnet. Det var grått og trist. Jeg husker det grusomme som skjedde, men det er ikke det jeg vil tenke på. Det er ikke det Utøya er for meg. Fokuset mitt er på gode minner fra Utøya, sier den tapre jenta.