NRK Meny
Normal

Lærte å si «gratulerer med dagen, Sápmi» på samisk

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner besøkte den samiske barnehagen Cizáš i Oslo i dag. Han ville lære å si «lihkku beivviin, Sápmi» - gratulerer med dagen, Sápmi - før samenes nasjonaldag på lørdag.

Jan Tore Sanner besøker den samiske barnehagen i Oslo

Jan Tore Sanner besøker den samiske barnehagen i Oslo. Her sammen med blant annet barnehagens leder Máre Helander

Foto: Marianne Boine/NRK

– Det handler om å vise respekt for den store dagen på lørdag. Jeg kommer aldri til å bli en samisk språkbruker, men å lære noe mer om språk, kultur og tradisjon synes jeg er viktig. Jeg synes det er viktig at alle, og særlig jeg som er statsråd er ansvarlig for samer og nasjonale minoriteter, får innsyn, innsikt, lærdom og kunnskap om samisk kultur, tradisjon og samisk levemåte i dag, sier Sanner.

–​ Morsomt å lære

– Kan du flere ord på samisk enn «lihkku beivviin»?

– Jeg tror ikke vi skal ta det nå. Jeg er ingen god samisk språkbruker, men jeg synes det er morsomt å lære enkelte ord, ler Sanner.

Sanner har besøkt barnehagen tidligere, for to år siden.

– Jeg besøkte barnehagen for to år siden og har hatt veldig lyst til å komme tilbake, og da var det en god anledning siden det er samefolkets dag på lørdag.

– Har du lært deg samefolkets sang?

– Nei, men jeg synes den er fin og de sang den for meg i dag og for to år siden.

Hadde med seg gave

I tillegg til å lære ministeren å si «lihkku beivviin, Sápmi», så sang barnehagebarna Sámi álbmotbeaivvi lávlla av Magnus Vuolab for ministeren.

Sanner hadde også med seg en liten gave til den samiske barnehagen, byggeklosser av tre som man kan bygge så og si alt av, og som falt i smak hos barna.

– Det er samenes nasjonaldag på lørdag. Derfor har jeg med en liten gave til alle barna, sa Sanner. Barna takket for gaven med en sang på samisk.