Kultur og likestillingsminister Trine Skei Grande åpnet SápmiToo-kunstutstilling i Dáiddadállu i Kautokeino på skjærtorsdag.
– Det er kjempeflott at samiske kunstnere tør å stille spørsmål ved gitte sannheter. Det er den eneste måten vi kan ta tak i det på, sier Skei Grande.
SápmiToo er en forlengelse av MeToo-kampanjen.
Kampanjen skal gjennom kunst og samtaler belyse kjønnsroller, vold og seksuelle overgrep i Sápmi.
Samiske kunstnere visualiserer voldsstatistikken med SápmiToo-kunstutstilling. SAMINOR 2 sin rapport fra 10.mai 2017 viser at 49,1 prosent av samiske kvinner har opplevd vold og overgrep.
– Det er skrekkelig store tall som vi må ha mer kunnskap om. Jeg skal møte sametingspresidenten og finne ut hvordan vi kan støtte de damene som trenger å bli støttet, sier ministeren.
Til sammenligning har 34,7 prosent av kvinner som ikke er samisk opplevd overgrep og vold, viser rapporten.
«Journal» – Forslått kvinnekropp
Kunstneren Hilde Skanche Pedersens verk «Journal» er et bilde fra 2006, som er utstilt bak et sykehusforheng.
Kunsten til Hilde Skanche Pedersen
Foto: Johan Ánte Utsi / NRK– Den er desverre aktuell i dag også, sier hun.
Hilde Skanche Pedersen
Foto: Johan Ánte Utsi / NRKSkanche Pedersen mener at Sápmi ikke har hatt et skikkelig oppgjør om kvinnesyn, relasjoner og feminisme.
– Jeg mener feminisme gir utrykk for at begge kjønn skal ha like muligheter å utfolde seg i livet, sier hun.
Hun syns det er problematisk med skjevheten av at stor andel kvinner i Sápmi tar høyere utdannelse, og menn blir hengende etter.
– Mannfolk tjener mindre enn kvinnfolk
Ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara, er enig med kunstneren, og sier at lokalsamfunnet bærer preg av skjevheten.
– Både i Kautokeino og Karasjok tjener menn mye mindre enn kvinner, og vi vet at mange lider av høy gjeld.
Johan Vasara utenfor Dáiddadállu
Foto: Johan Ánte Utsi / NRKVasara er tydelig på at dette går utover trivsel og livskvalitet.
– Jeg tror en av løsningene til disse utfordringene er å løfte den generelle livsituasjonen til menn, og det kan gi fordelaktig effekt for kvinnens livskvalitet, sier ordføreren.
Vasara er enig med Kultur- og likestillingsministeren at det trengs mer forskning i dette feltet, for å sette igang de rette tiltakene.
SápmiToo
SápmiToo er en forlengelse av MeToo-bevegelsen som startet som en kampanje i sosiale medier i oktober 2017. Kvinner delte historier om overgrep og seksuell trakassering, og brukte emneknaggen #metoo.
«Ordet SápmiToo speiler til den velkjente MeToo samfunnstrenden som nå har vart en stund i majoritetssamfunnet. Fenomenet har også nådd de samiske områdene, men det er først i dag at vi sier høyt at MeToo også omfatter Sápmi – SápmiToo.» (Sametingsrådets tale i SápmiToo, Mikkel E. Mikkelsen, 15.mars.2019)
I mars arrangerte Dáiddadállu i samarbeid med Sametinget Office for Contemporary Art Norway (OCA) et større seminar om SápmiToo i Kautokeino.