Samiske kvinner lider – Skrekkelig store tall

Minister er sjokkert over voldsstatistikken som viser at annenhver samiske kvinne har opplevd vold.

Trine Skei Grande
Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Kultur og likestillingsminister Trine Skei Grande åpnet SápmiToo-kunstutstilling i Dáiddadállu i Kautokeino på skjærtorsdag.

– Det er kjempeflott at samiske kunstnere tør å stille spørsmål ved gitte sannheter. Det er den eneste måten vi kan ta tak i det på, sier Skei Grande.

SápmiToo er en forlengelse av MeToo-kampanjen.

Kampanjen skal gjennom kunst og samtaler belyse kjønnsroller, vold og seksuelle overgrep i Sápmi.

Samiske kunstnere visualiserer voldsstatistikken med SápmiToo-kunstutstilling. SAMINOR 2 sin rapport fra 10.mai 2017 viser at 49,1 prosent av samiske kvinner har opplevd vold og overgrep.

– Det er skrekkelig store tall som vi må ha mer kunnskap om. Jeg skal møte sametingspresidenten og finne ut hvordan vi kan støtte de damene som trenger å bli støttet, sier ministeren.

Til sammenligning har 34,7 prosent av kvinner som ikke er samisk opplevd overgrep og vold, viser rapporten.

«Journal» – Forslått kvinnekropp

Kunstneren Hilde Skanche Pedersens verk «Journal» er et bilde fra 2006, som er utstilt bak et sykehusforheng.

Kunst-utstilling

Kunsten til Hilde Skanche Pedersen

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Den er desverre aktuell i dag også, sier hun.

Hilde Skanche Pedersen

Hilde Skanche Pedersen

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Skanche Pedersen mener at Sápmi ikke har hatt et skikkelig oppgjør om kvinnesyn, relasjoner og feminisme.

– Jeg mener feminisme gir utrykk for at begge kjønn skal ha like muligheter å utfolde seg i livet, sier hun.

Hun syns det er problematisk med skjevheten av at stor andel kvinner i Sápmi tar høyere utdannelse, og menn blir hengende etter.

– Mannfolk tjener mindre enn kvinnfolk

Ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara, er enig med kunstneren, og sier at lokalsamfunnet bærer preg av skjevheten.

– Både i Kautokeino og Karasjok tjener menn mye mindre enn kvinner, og vi vet at mange lider av høy gjeld.

Johan Vasara

Johan Vasara utenfor Dáiddadállu

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Vasara er tydelig på at dette går utover trivsel og livskvalitet.

– Jeg tror en av løsningene til disse utfordringene er å løfte den generelle livsituasjonen til menn, og det kan gi fordelaktig effekt for kvinnens livskvalitet, sier ordføreren.

Vasara er enig med Kultur- og likestillingsministeren at det trengs mer forskning i dette feltet, for å sette igang de rette tiltakene.

SápmiToo

SápmiToo er en forlengelse av MeToo-bevegelsen som startet som en kampanje i sosiale medier i oktober 2017. Kvinner delte historier om overgrep og seksuell trakassering, og brukte emneknaggen #metoo.

«Ordet SápmiToo speiler til den velkjente MeToo samfunnstrenden som nå har vart en stund i majoritetssamfunnet. Fenomenet har også nådd de samiske områdene, men det er først i dag at vi sier høyt at MeToo også omfatter Sápmi – SápmiToo.» (Sametingsrådets tale i SápmiToo, Mikkel E. Mikkelsen, 15.mars.2019)

I mars arrangerte Dáiddadállu i samarbeid med Sametinget Office for Contemporary Art Norway (OCA) et større seminar om SápmiToo i Kautokeino.

Korte nyheter

 • Viesádijt gåhttju ságajda suohkanav hábbmitjit

  – Suohkana viesáda má ietja dán bargguj oassálassti åvddånahttemulmijt biedjat, ja dåjmajt åvddånbuktet dán sebrudakoassepládnaj. Dan diehti li viesáda árvvalusá ájnnasa. Dav tjállá Hábmera suohkan næhttabielen, ja gåhttju viesádijt álmmuktjåhkanibmáj. Dajna li viesáda maŋen sebrudakplánav hábbmimin. Suohkan gåhttju viesádijt rabás mielajn boahtet oassálastátjit. Tjåhkanibme l Ulvsvágen 26. biejve dán máno. Koronadåjma dal tjåhkanimen bærrájgåtseduvvi, valla jus e aktak sidá jalik máhte boahtet, de tjåhkanibme strijmmiduvvá.

  Hábmera suohkan - Hamarøy kommune
  Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
 • Stor betydning for ekstra penger til samiske barnehager

  Sametingsrådet øker satsene for samiskspråklig kompetanse i tilskuddsordning for samiske barnehager og avdelinger. Sámetingsrådet gir 16 000 kroner ekstra for inntil to samiskespråklige ansatte. I tillegg øker de etableringstilskuddet med 200 000 kroner innen tilskuddsordningen Tilskudd til prosjekter og utviklingsarbeid.

  – Vi styrker innsatsen for rekruttering og samisk språk i samiske barnehager, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  For den samiske barnehagen i Hamarøy, Vuonak mánájåroj, kommer dette godt med for å kunne satse på språkprosjekter de har ønsket. Barnehagen, som oversatt til norsk bærer navnet "Fra fjorden", ønsker å jobbe med et større prosjekt om fiske og havet.

  – Det har en veldig stor betydning og er veldig gledelig, sier barnehagestyrer Charlotte Paulsen om Sametingets ekstrabevilgning.

  Les på lulesamisk her.