Skal diskutere verdiene i joik og samisk musikk

Det blir miniseminar og paneldebatt i Alta neste uke om hvor den samiske musikken står per i dag og hvilken retning den skal bringes videre.

Biret Risten Sara

Leder i Juoigiid Searvi Biret Risten Sara joiket i NRK-programmet Juoigalasat

Foto: NRK

Joikeforbundet Juoigiid Searvi og Samisk Komponistforening holder neste uke miniseminar og paneldebatt om joik og samisk musikk.

Tema for debatten er å diskutere grunnverdiene og definisjon av joik og samisk musikk. Hvordan er situasjonen idag, fremtidsutsikter og hvordan man i fellesskap kan fremme og utvikle joik og samisk musikk.

Usynlige verdier i joik og samisk musikk

– Vi har kalt debatten «Usynlige verdier i joik og samisk musikk». Vi ser behov for å i fellesskap diskutere verdiene i joik og samisk musikk. Vi må finne ut hvordan vi skal forvalte verdiene i framtiden og hva behøves for at de på en best mulig måte kan fremme joik og samisk musikk, både som kultur, næring, utdanning, informasjon og så videre, sier leder i Juoigiid Searvi Biret Ristin Sara.

Representanter for joik og musikk vil delta i debatten på universitetet i Alta, den 5. februar, kl. 12.00-15.00.

Før paneldebatten har Klemet Anders Buljo innledningsforedrag med tema «Joik – skammens eller stolthetens musikk», og Ola Graff har foredrag om joikeforbudet i skolen i Kautokeino.

Samisk musikkuke i Alta

Mini-seminaret er en del av Samisk musikkuke, som er et årlig musikkfestival i Alta og knyttes til feiring av Samefolkets dag.

På kvelden etter miniseminaret er det konsert med og av medlemmer til Samiske Komponister og Juoigiid Searvi på Scandic i Alta.

Samme kveld kl. 19 arrangeres også kirkekonsert i Nordlyskatedralen i Alta, hvor Ann-Mari Andersen, Marit Hætta Øverli, Elin Kåven og Demi Feng er artister. På samenes nasjonaldag 6. februar er det "Sound of Sápmi"-konsert på Barila med Egil Keskitalo, og 7. februar er det konsert med Steinar Raknes, Sara Marielle Gaup Beaska og Lars-Ante Kuhmunen på Barila.