Hopp til innhold

Skal diskutere verdiene i joik og samisk musikk

Det blir miniseminar og paneldebatt i Alta neste uke om hvor den samiske musikken står per i dag og hvilken retning den skal bringes videre.

Biret Risten Sara

Leder i Juoigiid Searvi Biret Risten Sara joiket i NRK-programmet Juoigalasat

Foto: NRK

Joikeforbundet Juoigiid Searvi og Samisk Komponistforening holder neste uke miniseminar og paneldebatt om joik og samisk musikk.

Tema for debatten er å diskutere grunnverdiene og definisjon av joik og samisk musikk. Hvordan er situasjonen idag, fremtidsutsikter og hvordan man i fellesskap kan fremme og utvikle joik og samisk musikk.

Usynlige verdier i joik og samisk musikk

– Vi har kalt debatten «Usynlige verdier i joik og samisk musikk». Vi ser behov for å i fellesskap diskutere verdiene i joik og samisk musikk. Vi må finne ut hvordan vi skal forvalte verdiene i framtiden og hva behøves for at de på en best mulig måte kan fremme joik og samisk musikk, både som kultur, næring, utdanning, informasjon og så videre, sier leder i Juoigiid Searvi Biret Ristin Sara.

Representanter for joik og musikk vil delta i debatten på universitetet i Alta, den 5. februar, kl. 12.00-15.00.

Før paneldebatten har Klemet Anders Buljo innledningsforedrag med tema «Joik – skammens eller stolthetens musikk», og Ola Graff har foredrag om joikeforbudet i skolen i Kautokeino.

Samisk musikkuke i Alta

Mini-seminaret er en del av Samisk musikkuke, som er et årlig musikkfestival i Alta og knyttes til feiring av Samefolkets dag.

På kvelden etter miniseminaret er det konsert med og av medlemmer til Samiske Komponister og Juoigiid Searvi på Scandic i Alta.

Samme kveld kl. 19 arrangeres også kirkekonsert i Nordlyskatedralen i Alta, hvor Ann-Mari Andersen, Marit Hætta Øverli, Elin Kåven og Demi Feng er artister. På samenes nasjonaldag 6. februar er det "Sound of Sápmi"-konsert på Barila med Egil Keskitalo, og 7. februar er det konsert med Steinar Raknes, Sara Marielle Gaup Beaska og Lars-Ante Kuhmunen på Barila.

Korte nyheter

 • 3 biler involvert i trafikkuhell

  I Tønsvik i Tromsø er 3 biler involvert i trafikkuhell, det er kun materielle skader informere politiet på Twitter

  Tønsvika, Troms
  Foto: NRK Grafikk / Jørgen N. R. Westerberg
 • Brann i bolighus

  Det brenner i et hus på Hamneidet i Nordreisa kommune. Det melder Troms politidistrikt lørdag morgen. Nødetatene er på stedet. Beboerne på adressen er gjort rede for og det er ikke meldt om personskade. Skriver NRK Finnmark og Troms

  Brann i gartneri
  Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK