NRK Meny

Skal diskutere verdiene i joik og samisk musikk

Det blir miniseminar og paneldebatt i Alta neste uke om hvor den samiske musikken står per i dag og hvilken retning den skal bringes videre.

Biret Risten Sara

Leder i Juoigiid Searvi Biret Risten Sara joiket i NRK-programmet Juoigalasat

Foto: NRK
Åse Pulk
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Joikeforbundet Juoigiid Searvi og Samisk Komponistforening holder neste uke miniseminar og paneldebatt om joik og samisk musikk.

Tema for debatten er å diskutere grunnverdiene og definisjon av joik og samisk musikk. Hvordan er situasjonen idag, fremtidsutsikter og hvordan man i fellesskap kan fremme og utvikle joik og samisk musikk.

Usynlige verdier i joik og samisk musikk

– Vi har kalt debatten «Usynlige verdier i joik og samisk musikk». Vi ser behov for å i fellesskap diskutere verdiene i joik og samisk musikk. Vi må finne ut hvordan vi skal forvalte verdiene i framtiden og hva behøves for at de på en best mulig måte kan fremme joik og samisk musikk, både som kultur, næring, utdanning, informasjon og så videre, sier leder i Juoigiid Searvi Biret Ristin Sara.

Representanter for joik og musikk vil delta i debatten på universitetet i Alta, den 5. februar, kl. 12.00-15.00.

Før paneldebatten har Klemet Anders Buljo innledningsforedrag med tema «Joik – skammens eller stolthetens musikk», og Ola Graff har foredrag om joikeforbudet i skolen i Kautokeino.

Samisk musikkuke i Alta

Mini-seminaret er en del av Samisk musikkuke, som er et årlig musikkfestival i Alta og knyttes til feiring av Samefolkets dag.

På kvelden etter miniseminaret er det konsert med og av medlemmer til Samiske Komponister og Juoigiid Searvi på Scandic i Alta.

Samme kveld kl. 19 arrangeres også kirkekonsert i Nordlyskatedralen i Alta, hvor Ann-Mari Andersen, Marit Hætta Øverli, Elin Kåven og Demi Feng er artister. På samenes nasjonaldag 6. februar er det "Sound of Sápmi"-konsert på Barila med Egil Keskitalo, og 7. februar er det konsert med Steinar Raknes, Sara Marielle Gaup Beaska og Lars-Ante Kuhmunen på Barila.