– Vi har en stor gjeldsbyrde på cirka 10 millioner kroner. I disse dager restrukturerer vi selskapet og skal ta viktige avgjørelser for den videre driften, sier den nye styrelederen i Mineralutvikling AS, Jan Ole Parken.
– Kan selskapet nå gå konkurs på grunn av opparbeidet gjeld på ti millioner?
– Situasjonen er dramatisk, men vi forsøker å berge driften, sier Parken, som ikke ønsker å si noe mer om saken.
Selskapet har hatt planer om storstilt drift i Kautokeino hvor de bryter Náranaš-steinen, men finanskrisen har ført til at de ikke får videresolgt steinen.
Ba om å slette gjeld
Den tidligere styrelederen i selskapet, Robert Hermansen, skrev i oktober i fjor et brev til selskapets kreditorer og andre samarbeidsforbindelser der han orienterte om selskapets situasjon.
– Etter en rekke vanskelige år ble Mineralutvikling i 2009 hardt rammet av finanskrisen og selskapets egenkapital er nå tapt. Styret har derfor besluttet at all virksomhet i bruddet oppfører fra nå og frem til 1. mai 2010, skriver den daværende styrelederen.
For å reise ny egenkapital ba Hermansen om betalingsutsettelse på lånene som selskapet har.
– Vi ber våre største kreditorene akseptere en gjeldsreduksjon på 50 prosent. De mindre kreditorene ber vi om en betalingsutsettelse til mars 2010.
Mistet oppkjøpsavtale
Masikvartsitt - steinen som utvinnes i Kautokeino av selskapet Mineralutvikling AS. Nå spøker det for driften.
Foto: Larvik Granite As I fjor vår ble det kjent at selskapet hadde havnet i en økonomisk vanskelig situasjon da de
Daværende styreleder Robert Hermansen understreker i brevet sendt til de største kreditorene at styret fortsatt har en sterk tro på selskapets videre drift og potensiale til å bli en grunnpilar i norsk bergindustri.
Hermansen ønsker ikke å kommentere brevet eller selskapets økonomiske situasjon overfor NRK Sámi Radio.
Kommunen kan tape stort
Kautokeino kommune har nettopp bygd en bru til 16 millioner kroner, slik at det blir kortere vei til bruddet i henhold til forhandlingsavtalen mellom kommunen og selskapet.
Men avtalen skulle også sikre Kautokeino kommune 15 videreforedlingsarbeidsplasser i tillegg til arbeidsplassene på selve feltet, samt leieinntekter av veibruken.
Kommunestyret har tatt opp et lån på ni millioner kroner for å finansiere brubyggingen. Hvis selskapet nå går konkurs, vil kommunen tape stort - både inntekt og arbeidsplasser vil gå tapt.
- Les mer:
- Les mer:
- Les også:
- Les også:
- Les også: