Ungdom flest ønsker rovdyr – Miljøvernforbundet raser etter skutt bjørn

Unge nordmenn ønsker flere rovdyr i skogen, og miljøvernforbundet mener nærgående bjørn ikke er noe farligere enn enkelte mennesker. Fredagens felling av bjørn i Pasvik skaper engasjement og sinne.

Kurt Oddekalv

Denne bjørnen ble skutt i Pasvik sist fredag. Leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, er overbevist om at kjøttet som bjørnen spiste på mens den ble skutt, var lagt ut som åte. Nå har han politianmeldt hendelsen.

Foto: VIDAR GUDVANGEN / NRK OG STATENS NATUROPPSYN

– Jeg finner det høyst forbausende at det ble gitt fellingstillatelse på denne bjørnen. De tok han ut bare fordi han finnes. «Ingenting skal true oss, liksom», er det en sånn holdning vi skal ha til alle rovdyr der ute?

Kurt Oddekalv er forbanna. Som leder i Miljøvernforbundet stiller han seg spørrende til hvordan jegerne kunne vite at bjørnen som ble skutt i Pasvik sist fredag, var akkurat den samme bjørnen som den siste tiden har vært litt i overkant nærgående blant mennesker.

– Jeg er i gang med å skrive en anmeldelse nå. Når noen legger ut kjøttdeigen sin for så å skyte bjørnen.. Det er en ulovlig handling, sier Oddekalv til NRK.

Det er ennå ikke bekreftet om kjøttet i veikanten ble lagt ut som åte, eller om det var tilfeldig avfall som bjørnen fant det for godt å spise. Uansett har saken igjen fått debatten om rovdyr til å blusse opp.

NRK har også i år skrevet flere saker om hvordan rein og reinkalver blir angrepet av ørn. Disse sakene kan du lese her:

Unge stemmer ja til rovdyr

Tidligere i sommer uttalte Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta at fredningen av bjørn og ulv burde fjernes.

Einar Frogner

Einar Frogner i Norsk Bondelag mener norske ungdommer må føle på kroppen hva rovdyr kan føre til av tragedier.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– De begynner dessverre å bli en plage for alle, spesielt for dem som driver med dyr på beite. Vi opplever at bjørnen kommer nærmere og nærmere, da må vi gå til nødverge. Det er beklagelig, sa Hætta den gang.

Han mener at bjørnebestanden i Finnmark blir større og større fordi den ikke har noen naturlige fiender.

– Da får den leve fritt. Det er ikke ønskelig.

Men ikke alle er enig med Samefolkets Parti-ordføreren. Ifølge en meningsmåling avisa Nationen har utført, ønsker fire av ti unge under 30 år flere rovdyr i den norske naturen. Flest over 60 var skeptiske til en mildere rovdyrspolitikk.

Seniorforsker ved Norsk Institutt for Naturforskning mener det kan sees i sammenheng med samfunnsutviklingen:

– Det er en stadig mindre del av befolkningen som har tilknytning til direkte naturressursutnyttelse, landbruk og rural økonomi. Vi går i retning av et natursyn som er mindre fokusert på utnytting, og mer på at ting må skje på naturens premisser. Dermed endres også holdningene til faktorer som påvirker landbruket, slik som rovdyr, seg, sier han.

Norges Bondelag mener at tallene fra meningsmålene handler mer om hvor i landet folk bor, og hvilket forhold de selv har til rovdyrene.

– Det er vanskelig å analysere disse tallene, men det er vel færre unge som har kjent dette på kroppen. Litt avhengig av hvor i landet de bor, er det mindre sannsynlig at de har opplevd de personlige tragediene som treffer folk etter rovdyrangrep. Vi i Bondelaget har erfaring med at ungdom som kommer tett på den siden av det, ofte endrer synet på hvordan rovdyrbestandene bør forvaltes, sier leder Einar Frogner til Nationen.

Les også om Hermann Sotkajærvi som har jaktet bjørn siden 70-tallet, og mener det er urimelig at bønder selv må jakte bjørn som dreper sau. Verken staten eller kommunen vil ta på seg ansvaret.

Søppelbjørn

Den aktuelle bjørnen skal flere ganger ha søkt til Øvre Pasvik etter mat.

Foto: Steinar Wikan

Skeptisk til politiet

Kurt Oddekalv forteller mandag formiddag til NRK at han er skeptisk til det lokale politidistriktet. Det er også derfor han nå anmelder forholdet til et av nabodistriktene.

– Etterforskningen må bli gjort av noen som ikke kjenner menneskene som har med denne spesifikke hendelsen å gjøre. Det er derfor jeg anmelder til et annet distrikt.

– Hvilket distrikt er det snakk om?

– Det kan jeg ikke si noe om ennå før anmeldelsen foreligger.

Anmeldelsen til Oddekalv bunner ut i at han er skråsikker på at noen har satt ut åte, altså lokkemat, til bjørnen. Det er ulovlig. I tillegg reagerer han på det han kaller en merkelig avgjørelse for fellingstillatelse, og sammenligner den aktuelle bjørnen med mennesker.

– Denne bjørnen har ikke gjort noe galt, den har bare vært nærgående. Hvis de i det hele tatt har skutt riktig bjørn. Det finnes mange skumle nærgående mennesker der ute også, for å si det på den måten. Vi skyter ikke dem av den grunn, avslutter Oddekalv.