Hopp til innhold

Gjør opprør for samisk scene

En av samenes største kjendis - skuespiller Mikkel Gaup - brukte den kommende storfilmen om Kautokeino-opprøret til å kjempe fram en samisk scene i Oslo.

Mikkel Gaup gjør opprør for samisk scene i Oslo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Skuespilleren er delegat på landsmøtet til Norske Samers Riksforbund (NSR) for Oslo sameforening.

Han overrasket landsmøtet i Bodø med en "verdenspremiere". Gaup slo av lyset i salen og viste de ti første minuttene av "Kautokeino-opprøret 1852".

Mikkel Gaup som første gang ble kjent gjennom filmen "Veiviseren", har selv en av hovedrollene i Nils Gaups nye film "Kautokeino-opprøret".

Spent

- Jeg har ikke sett mer av filmen enn de minuttene jeg viste her. Naturligvis er jeg spent, sier Mikkel Gaup til NRK Sámi Radio.

Mikkel Gaup viste filmen om Kautokeino-opprøret

Mikkel Gaup viste filmen om Kautokeino-opprøret

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ifølge Filmweb har "Kautokeino-opprøret" premiere 31. august.

Filmkjendisens og samepolitikerens budskap til landsmøtet ved å vise de første dramatiske minuttene av filmen, var å synliggjøre hva et samisk scenemiljø kan bidra til.

GULDAL: - Sámi lávdi Osloi

- Gitt oss mulighet

- I denne filmen er det stort sett bare samer som har hovedrollene. Her får samiske ungdom sjansen til å vise hva som bor i dem. Dette er mulig fordi disse har jobbet på en scene, sier Mikkel Gaup.

Fra talerstolen argumenterte han for at det må etableres en samisk scene i Oslo.Gaup håper både NSR og ansvarlige politikere ser nytten av å opprette et slikt kulturtiltak i hovedstaden.

- Jeg har selv sett hva som skjer med ungdom når de kommer opp på en scene. Noen av disse har nærmest ikke klart å snakke, men når de har gjort noe på en scene, forvandles de til personer med selvtillit.

Fra "Kautokeino-opprøret 1852" av Nils Gaup

Fra visningen på NSR-landsmøtet i Bodø.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

 

 

Korte nyheter