Hopp til innhold

Mihá-konsert sendes på TV i kveld

I kveld får du se den mektige konserten som ble holdt i Tysfjord. Mihá-konserten ble en sterk opplevelse for både artister, og ikke minst tilskuere.

Mihá-konserten i Hamarøyhallen 3. mars

Hamarøyhallen var fullsatt da konserten gikk av stabelen 3. mars

Foto: Sander Andersen / NRK Sápmi

I det timesIange programmet ser vi samiske artister vise solidaritet med Tysfjord-samfunnet i Nordland, for å skape glede og gi håp til de som har opplevd overgrep og til de som har stått frem med sine historier.

Hele 18 artister tok turen for å vise at Tysfjord også kan forbindes med stolthet og glede. Blant annet Agnete Båtnes Braaten, bedre kjent som «Ágy».

Ágy og Sofia Jannok

DISSE FÅR DU SE I KVELD: Sofia Jannok og Ágy

Foto: Ágy / Privat

Hun beskriver det som en sterk opplevelse og delta på arrangementet.

– Det er bakhistorien som er en del av følelsesspekteret. På den andre siden har du stoltheten vi er med på å bringe frem. Noe man merket på folk i salen som har gått igjennom et helvete, men som har reist seg opp og har et håp om en lysere fremtid.

Hun sier at det var en ære å få være med på dette.

– Det er en konsert som fremmer stolthet, åpenhet og applauderer de modige menneskene som har stått frem med sine historier. Vi skal stå sammen.

– Hvisk høyt så alle hører

Under talen på konserten sa sametingspresident Aili Keskitalo dette.

Aili Keskitalo Mikkel eskil Mikkelsen

Sametingspresident Aili Keskitalo og sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen holdt tale mellom musikkinnslagene

Foto: Sander Andersen / NRK

– På en sånn dag som denne kjenner jeg meg som en tysfjerding. Jeg tror at når vi har hatt det morsomt her i dag er det mye lettere å samle kreftene til det arbeidet som gjenstår. For det er mye arbeid som gjenstår.

Sametingspresidenten oppfordret fortsatt til ikke å la tausheten råde om det som rammer så mange.

– Hvisk høyt så alle hører. Rop det ut. Jeg er stolt og sterk.

Mihá-konserten sendes på NRK2 i kveld, klokken 22.10, men blir også tilgjengelig på NRK TV i ettertid.

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.