NRK Meny
Normal

Mesterkokk skal fore festivalgjengere

Márkomeannu-festivalen har kapret den kjente kokken Martin Jönsson til årets festival.

Kokk Martin Jønsson

KOKKELERER PÅ SAMISK FESTIVAL: Martin Jönsson.

Foto: Quality Hotel Grand Royal, Narvik

Ellen Berit Dalbakk

STORFORNØYD PRODUSENT: Ellen Berit Dalbakk.

Foto: Sigve Nedredal

– Vi synes det er veldig bra å kunne benytte matkompetansen som finnes i regionen. Samarbeidet med Martin Jönsson er kjempespennende, og er en av de tingene som gjør at vi gleder oss ekstra mye til årets festival.

Dette sier Márkomeannus festivalprodusent, Ellen Berit Dalbakk.

Festivalen har innledet et samarbeid med den kjente mesterkokken om matopplevelsestilbudet på årets festival.

Jönsson kommer opprinnelig fra Skaulo mellom Gällivare og Kiruna på svensk side av Sápmi.

Martin Jönsson var den første vinneren av prisutdelingen og konkurransen «Sápmi Awards» i kategorien «Samisk matkunst og kunnskap». Prisen vant han i 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Márkomeannu

LIV OG RØRE – OG GOURMETOPPLEVELSER: Til sommeren blir det mer enn bare dans og musikk på Márkomeannu-festivalen.

Foto: Kenneth Hætta

«Pulled boazu» og elggulasj

– Jeg elsker å blande råvarer fra hele verden og skape nye og spennende matretter, har mesterkokken Martin Jönsson tidligere uttalt til NRK.

– Vi har gjennom våren jobbet med ideer sammen med Martin Jönsson. Resultatet av samarbeidet og ideene vil festivalpublikummet på Márkomeannu kunne oppleve, sier festivalprodusent Ellen Berit Dalbakk.

– Nye retter på menyen er blant annet pulled boazu og elggulasj, tillegger hun.

– Vi er den fremste matregionen

Márkomeannu har tidligere arrangert en egen matfestival, med navn «márkomeannu#HERSKO» i 2014.

– Nordre Nordland og Sør-Troms er den fremste matregionen i Sápmi.

– Dette med bakgrunn i at vinnerne av Sápmi Awards i kategorien «Samisk matkunst og kunnskap» alle tre årene prisutdelingen og konkurransen har blitt arrangert, har kommet fra Nordre Nordland og Sør-Troms, hevder en freidig festivalprodusent, som dermed legger gourmet-listen høyt for kommende festival.

Martin Jönsson vant Sápmi Awards

VANT KOKKEKUNST-PRIS: Mesterkokken Martin Jönsson (midten) vant Sápmi Awards' matkonkurranse-klasse i 2012, i Jokkmokk.

Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi