Hopp til innhold

Mer enn halvparten av innbyggerne krever deling

Over halvparten av innbyggerne fra Tysfjords vestside krever at kommunen blir delt, og slår seg sammen med naboene. – Vi tar det på alvor, sier Fylkesmannen.

Leif Harald Olsen og Filip Mikkelsen overleverer innbyggerinitiativ til Silja Ildgruben

Opposisjonspolitikerne Leif Harald Olsen (Senterpartiet) og Filip Mikkelsen (Felleslista) overleverer innbyggerinitiativet til kommunal- og beredskapsdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, Silja Ildgruben.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

I går leverte opposisjonen i Tysfjord kommunestyre en underskriftskampanje med 448 underskrifter til Fylkesmannen i Nordland, som tilsvarer 53 prosent av de stemmeberettigede på Tysfjords vestside

– Takk for at vi fikk komme for å overlevere innbyggerinitiativet fra Tysfjord vestside, sier Filip Mikkelsen (Felleslista), mens han overrekker underskriftene og en lengre utredning til Fylkesmannen.

Målet er å dele kommunen i to, og slå seg sammen med naboene.

– Det er en søknad om ny grense for Tysfjord der sørsiden går til nabokommunene på sørsiden. Og nordsiden får bestemme selv hva de vil, forklarer Mikkelsen.

Sørsiden består av tettstedene Storjord, Drag og Musken mens kommunens nordside består av Kjøpsvik og omegn.

Utdaterte grenser

Underskriftsaksjonen er en reaksjon på at kommunestyret i forrige måned sa nei til folkeavstemming, og nei til sammenslåing med nabokommunene, med elleve mot seks stemmer.

Men fjorden deler kommunen i to, og det er behov for endringer, mener opposisjonspolitikerne.

– Før var havet hovedferdselsåren. Dagens inndeling er basert på at havet tidligere var hovedferdselsåren. I dag er det dessverre ikke slik lengre, sier Leif Harald Olsen (Senterpartiet), og legger til:

– Vi ser også at flere og flere samfunnsmessige funksjoner deles av Tysfjorden, og viser blant annet til politi, sykehus, renovasjon og legekontor.

Overleverer innbyggerinitiativ

Innbyggerinitiativet består av 448 underskrifter for å dele Tysfjorden, og en lengre utredning som begrunner dette.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Tar på alvor

Fylkesmannen i Nordland tar underskriftsaksjonen på alvor.

– Jeg registrerer at initiativet er grundig både når det gjelder utredning og involvering av innbyggere, sier kommunal- og beredskapsdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, Silja Ildgruben.

– 53 prosent av innbyggerne fra Tysfjords vestside vil dele kommunen. Hva signaliserer det?

– Det gir et uttrykk på at det er mange som ønsker å se på kommunegrensene på nytt. Så det tar vi med oss når vi skal se på helheten i regionen og gi en tilrådning fra Fylkesmannens side, svarer Ildgruben.

Innen 1. oktober skal Fylkesmennene gi råd til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om hvordan de mener kommunestrukturen bør være. Dette innebærer også kommunegrenser.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK