NRK Meny
Normal

Menneskerettighetsfestival flyttes nordover

Menneskerettigheter og menneskers kamp om et verdig liv ligger i fokus når festivalen for første gang går av stabelen i Bodø og i Hamarøy i Nordland.

Marie Bunes har flyttet menneskerettighetsfestival til Stormen i Bodø.

Marie Bunes har flyttet menneskerettighetsfestival til Stormen i Bodø.

Foto: Sander Andersen/Naima Khan Nergård (bildearrangement) / NRK

«Human rights human wrongs» er en dokumentarfilmfestival som setter fokus på menneskerettigheter og menneskers kamp om et verdig liv. Brudd på menneskerettigheter som følge av det økonomiske og politiske systemet er i fokus.

– Det er et håp om at tematikken som vi tar opp på festivalen også blir debattert, og også kan føre til større åpenhet og mer refleksjon i forhold til hvordan vi forholder oss til grupper av mennesker som vi kanskje fort setter en merkelapp på, sier Marie Bunes.

Bunes er festivalleder, og synes det er viktig å løfte tematikken. Hun er håpefull, og ønsker at festivalen skaper debatt og endring i samfunnet.

Menneskerettigheter er ikke noe selvfølge hos alle.

Menneskerettigheter er ikke noe selvfølge hos alle.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

I år flytter festivalen nordover, rettere sagt til Nordland. Stormen bibliotek i Bodø og Hamsunsenteret på Oppeid i Hamarøy, med Marie Bunes som festivalleder, har tatt på seg det ærefulle oppdraget å arrangere denne festivalen.

– Berører alle

Festivalen hadde sin oppstart i 2008 i Oslo, og har siden da vært et årlig arrangement med rundt 5000 publikummere og 20 aktuelle dokumentarfilmer de siste årene.

Bunes forteller at grunnen til at festivalen i år blir arrangert på annen sted enn Oslo er for at tematikken som presenteres, og mange av de filmene som vises er veldig relevante også i nord. Hun sier videre at for å være engasjert i menneskerettigheter ikke krever at du er eller bor sørpå i landet.

– Jeg tror at det er viktig i alle lokalsamfunn, både store og små, å løfte opp menneskerettighetene som en viktig og riktig pekesnor på hvordan vi ønsker å organisere samfunnet vårt. Det gjelder alle mennesker og alle grupper – etniske grupper, religiøse grupper. Det er like relevant her som på andre plasser.

Bredt engasjement

«Human rights human wrongs» drar i gang i dag på Stormen bibliotek i Bodø, og varer til lørdag.

Hamsunsenteret på Oppeid i Hamarøy arrangerer festivalen kun én dag, neste lørdag.

Festivalen viser blant annet dokumentarfilmer, holder debatter og panelsamtaler, har konserter og foredrag. Blant annet vises filmene «This is Exile: Diaries of Child Refugees» og « Land Grabbing».

Du får høre konserter med blant andre Kim Lie, Terje Berg og Hanne Engan. Debatter og panelsamtaler med temaer som blant annet «Fortellinger om flyktninger versus flyktningers fortellinger» og «Etiske investeringer + forbrukermakt = en mer rettferdig verden?».

Hele programmet finner du her: Human rights human wrongs