Solheim: – Ring meg

Miljøvernminister Erik Solheim kan på ingen måte forstå at sametingspresident Egil Olli vurderer å trekke seg fra den store klimakonferansen i Mexico senere i år.

Erik Solheim

– Jeg ønsker selv en vid åpen dør til Sametinget, sier miljøvernministeren til NRK Sámi Radio.

Foto: Johannes E. Kalvemo

Egil Olli er skuffet over at Miljøverndepartementet unnlot å invitere Sametinget til en internasjonal klimakonferanse for urfolkseksperter nylig.

Nå i etterkant sier miljøvernministeren at sametingspresidenten burde tatt kontakt med ham.

– Jeg har sett i media at Sametinget ikke var med på dette møtet. Jeg vil bare sterkt oppfordre, om noe lignende skulle skje igjen, ta en telefon til meg så skal vi finne løsning, sier Solheim til NRK Sámi Radio.

Noen kan ha sviktet

– Din politiske sekretær sier at dette var en glipp, og Sametinget sier at de ikke kan akseptere glipper og arbeidsulykker i forhold til at de ikke blir invitert, dette har skjedd før?

– Hvis det er noen i vårt system som har sviktet, så skal vi ta tak i det og hindre at det skjer igjen.

Meningsløst

Miljøvernministeren sier det vil være meningsløst om Sametinget velger å trekke seg.

– Jeg ønsker selv en vid åpen dør til Sametinget. Jeg gjorde selv mitt ytterste for at alt Egil Olli ønsket kom med i Stoltenbergs tale i København. Vi ønsker Sametinget med i Cancún. Jeg vil personlig passe på at de er med alle steder hvor de ønsker det, men de må fortelle meg om arrangementene slik at jeg vet om dem. Jeg vet ikke om hvert eneste arrangement som foregår på jordkloden og heller ikke prosessen fram mot Cancún.

– Kan du forstå sametingspresidentens frustrasjon?

– Ja, hvis det er et viktig møte de ikke har fått være med på så forstår jeg frustrasjonen. Samtidig må jeg be: ta en telefon og ring til meg, så skal jeg ordne opp i det.


Korte nyheter

  • 490 ođđa njoammuma Romssas

    Vássán jándoris lea 490 olbmos Romssas positiivva koronaiskus. 738 iskosa leat čađahuvvon gieldda iskanguovddážiin. Dasa lassin 288 girdihápmanis. 1783 olbmo leat sirremis virusa geažil.

    vaksinesenter Tromsø
    Foto: Jørn Inge Johansen / NRK
  • NorthKid inn som erstatter

    Melodi Grand Prix er sterkt berørt av korona og på lørdag må NorthKid steppe inn for Subwoolfer i delfinale tre. Forhåndskvalifiserte Subwoolfer som skulle opptre med sin låt «Give That Wolf a Banana» førstkommende lørdag, men blir erstattet av NorthKid. De skulle etter den opprinnelige planen stått på scenen først om én uke.