Anslår at 60% går til andre land

Statistikker tilsier at i Nord-Finland drikkes det uhorvelige mengder med alkohol.

–Et urealistisk bilde, mener finsk sosialarbeider.

Video MYE-ALKOHOL

Her kan du se nyhetsreportasjen fra gårsdagens Ođđasat sending.

I følge offentlige tall drikker befolkningen i Utsjok kommune i Nord-Finland nesten 50 liter rent alkohol i året. Det er akkurat 40 liter mer enn landsgjennomsnittet i Finland.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det norske landsgjennomsnittet lå like under syv liter i 2010, noe som var en nedgang på 0,3 prosent fra året før.

Alkohol omsetning i Finland og Norge

 Område

Antall liter 100% alkohol per innbygger

Inari kommune

20 liter

Utsjok kommune

48,1 liter

Enontekiö kommune

21,9 liter

Landsgjennomsnittet i Finland

8,1 liter

Landsgjennonmsnittet i Norge

6,7 litel

kilder: www.stakes.fi www.ssb.no

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det offentlige statistikker ikke tar hensyn til er at bl.a Utsjok ligger på norskegrensa, og at nordmenn ofte kommer over grensa for å få tak i billigere alkohol.

–Jeg anslår at omtrent 60% av omsetningen går til Norge og andre land, men det er bare min antakelse, sier Anri Magga ved Alko i Hetta, i Enontekio kommune.

Styrker fordommene

YLE Sami Radio dro til Hetta for å besøke det lokale vinmonopolet, Alko. Hetta ligger i Enontekiö kommune, og regnes som kommunens største tettsted med sine 800 innbyggere. Alko medarbeider Anri Magga er travelt opptatt med å fylle på hyllene med alkohol etter helgen. Hun mener tallene er misvisende i og med at det ikke kommer frem hvor mye alkohol nordmenn og andre turister tar med seg over grensen.

–Jeg tror tallene er med på å styrke fordommene om et drikkfeldig folk her oppe i nord. Når de offentliggjør slike tall, synes jeg det bare er rett og rimelig at de samtidig undersøker hvem som kjøper alkoholen, og hvor den til slutt havner, sier Magga.

Også sosialetaten i Nord-Finland sliter med å få et realistisk bilde over alkoholinntaket blant samene i Nord-Finland. Sosialarbeider Anni Maria Näkkäläjärvi er enig med Magga, og mener realistiske tall ville vært med på å endre fordommene om en over gjennomsnittelig alkoholisert befolkning.

–Statistikken er ubrukelig, det kommer jo ikke frem hvor mye lokalbefolkningen drikker, kun hvor mye alkohol som omsettes, og det er jo noe annet.

–Jeg synes det er synd for det styrker fordommene om et drikkfeldig folk. Det er vanskelig å få tak i tall som speiler virkeligheten, sier sosialarbeider Anni Maria Näkkäläjärvi.