– Det står om sekunder, da må man ha enkle norske navn

Manndaling Hermund Dalvik frykter samiske veinavn kan bli livsfarlige, og ambulansen i Nord-Troms tror samiske navn vil skape problemer.

Skilt til Manndalen og Kjerringdalen

Disse skiltene kan bli til de samiske navnene Áhkárvákkibálggis og Olmmáivákkibálggis.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Kommunestyret i Kåfjord ønsker å gi mange av veiene og gatene samiske navn. Det faller ikke i god jord hos alle.

– Forslaget til veinavn gjør det jo så veldig vanskelig for redningsmannskaper, og i sær utrykningskjøretøy å finne fram, sier Hermund Dalvik fra Manndalen.

– Står om sekunder

Han tror det kan stå om liv dersom mange av veiene i Kåfjord får samiske navn.

Hermund Dalvik i stua si

Hermund Dalvik fra Kåfjord er bekymret for at ambulansene ikke skal finne fram dersom veiene får samiske navn.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Dersom noen får hjerteinfarkt står det om sekunder. Da må ambulansen finne ut hvor de skal så fort som mulig.

Verre mener han om det blir vanskelige navn.

– Med vanskelige navn får de et kjempeproblem, han trekker fram noen eksempeler, to av dem er veiene opp til Kjerringdalen og Manndalen.

– De skal hete Áhkárvákkibálggis og Olmmáivákkibálggis.

Han mener man bør ha enkle norske navn for at det skal bli lett å finne fram, og tar eksempel i en situasjon som oppstod da en dame ringte AMK i Karasjok for noen år siden. Da ble det vanskelig å forklare veinavnet til AMK.

Ambulansen ser problematisk på samiske veinavn

Assisterende seksjonsleder ved ambulansen i Nord-Troms, Trond Are Pedersen, er langt på vei enig med Dalvik. De har sendt eget høringsnotat til kommunen.

– Problemet for oss i nødetatene er å finne fram til rett adresse, hvis det blir lange vanskelige navn. De fleste av oss kan ikke samisk, og er heller ikke kjent med samiske spesialtegn og uttale, sier han.

Pedersen mener navnene som er foreslått er for lange:

– Det bør kanskje tilstrebes å få til samiske navn, som er korte konsise navn som beskriver stedet.

Både Dalvik og Pedersen presiserer at de ikke har noe i mot samiske stedsnavn, men at samiske veinavn kan skape problemer.

Mener AMK-sentralene må lære samiske navn

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) fra Kåfjord mener å sitte på løsningen, for Sametinget ønsker at samiske veinavn skal taes i bruk.

– Dette er ikke holdbart. Akkurat det med å bruke samiske er jo en kjent problemstilling også fra andre kommuner.

Han presiserer at mange steder i Kåfjord så er det nettopp de samiske navnene som brukes, og at disse navnene representerer historie og kunnskap.

Henrik Olsen på kontoret sitt

Sametingsråd Henrik Olsen mener det er naturlig å ha samiske veinavn i Kåfjord.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Det er først og fremst viktig at AMK-sentralene skoleres opp i å bruke de samiske navnene, slik at man forstår og kan videreformidle de navnene, som blir sagt.

De fleste steder som fjell og vann har allerede samiske navn, og da mener han at da må AMK-sentralene kunne og vite om disse.

Pedersen fra ambulansen i Nord-Norge sier at det ikke er et problem for de lokale ambulansene å lære de samiske navnene.

– Problemene kan oppstå når det kommer ambulanser fra andre steder.

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP