NRK Meny
Normal

– Politiet bestemte seg veldig tidlig

I saken om grov dyremishandling og bedrageri, mener forsvarerne til de tiltalte at politiet ikke har etterforsket saken objektivt nok.

Thomas Hansen, Inge Grotli og Hjallis Bakke

Medforsvarer Thomas Hansen, statsadvokat Inge Grotli og forsvarer Hjallis Bakke.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

I dag startet rettssaken mot de to finnmarkingene som er tiltalt for å ha imitert rovdyrskader på rein for å få erstatning. Etterforskningen har tatt flere år, og i dag kom det frem at forsvarerne til de tiltalte mener politiet ikke har vært objektive.

– De som følger denne saken, vil se at jeg har helt rett, sier forsvarer Hjallis Bakke.

Han forklarer nærmere:

– Politiet bestemte seg veldig tidlig for at min klient har gjort det han er tiltalt for, uten at de har etterforsket med alternative muligheter.

Kjetil Hugo Nilsen, forsvarer for den andre tiltalte, deler samme oppfatning.

Hans Tore Høviskeland, aktor

Hans Tore Høviskeland.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– De har på mange måter felt dom der og da i mai 2013, og de uttaler seg til media som om dette er en sak som nærmest var ferdig etterforsket i 2013, sier Nilsen.

Han sier at tiltalen, som var klar senhøsten i fjor, kom som et sjokk.

– Vi trodde saken var henlagt.

Det er reinpolitiet som sammen med politiet har etterforsket saken, før Økokrim overtok og tok ut tiltale i fjor høst. Inger Anita Øvergård, leder i reinpolitiet, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

– Alvorlig tiltale

Forløpet i retten i dagen gikk hovedsakelig ut på at statsadvokat Inge Grotli gikk igjennom tiltalen, før aktor Hans Tore Høviskeland holdt et innledningsforedrag.

Han viste blant annet til et brev fra Statens Naturoppsyn (SNO), som på et tidspunkt valgte å gjennomføre en grundigere undersøkelse av enkelte reinkadavre. På bakgrunn av det konkluderte SNO med at det var meldt inn feilaktige opplysninger om rovdyrskader for årene fra 2010 til 2013. Dermed begynte ballen å rulle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiltales for mishandling og drap av reinsdyr

To reineiere skal ha påført store skader på reinsdyr mens de ennå var i live for å motta erstatning. Nå kan de miste retten til å drive reindrift på livstid. Bildet viser innsiden av reinsdyrskinn med diffuse blødninger og mange perforasjoner/hull. Perforasjonene/hullene har varierende størrelse og er relativt jevnt fordelt. I noen av perforasjonene/hullene er det hårtuster som har blitt presset inn fra utsiden. I veterinærens journal står følgende: «Skadens plassering kan ligne ørneskade men perforasjonene i skinnet skiller seg fra ørn ved at de var relativt jamnstor og plassert mer regelmessig. I flere av perforasjoner var det dratt inn lange hårtuster og ved ett tilfelle helt inn gjennom skulderblad. Ved stikksår fra ørn som har skarpe klør vil ikke hår følge med inn i sårkanalen.»

Foto: Veterinærinstituttet

Til NRK forteller Høviskeland at tiltalebeslutningen mot de to finnmarkingene er alvorlig, blant annet fordi de ifølge tiltalen skal ha stukket i hjel 25 reinsdyr.

– Etterforskningen har pågått over flere år. Hvordan skal dere bevise at de tiltalte er skyldige?

– Det er det vi skal gjennomgå nå i retten disse fire ukene, hvor vi skal legge frem bevismateriale som skal føre til fellelse etter tiltalebeslutningen, sier Høviskeland.

Deler av bevismateriale skal blant annet være bilder fra obduksjonen, samt reinører. Det er også innkalt flere vitner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjetil Hugo Nilsen og Trond Pedersen Biti

Kjetil Hugo Nilsen og Trond Pedersen Biti er forsvarere for den ene av de tiltalte.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Kampen for tilværelsen

Begge de tiltalte nektet straffskyld etter at tiltalen ble lest opp i retten i dag. Forsvarer Hjallis Bakke sier hans klient ikke har gjort noe av det han nå er tiltalt for.

– Det blir sagt at dette er grovt bedrageri og dyremishandling, men min klient kjenner seg ikke igjen.

Den andre tiltaltes forsvarer, Kjetil Hugo Nilsen, sier han nå ønsker å bruke de fire kommende ukene på å tilbakebevise anklagene hans klient nå står overfor.

– Min klient tar dette på høyeste alvor. Det er snakk om yrket hans. Han er en ærekjær reindriftsutøver som har gjort det beste han kan. Påtalemyndighetene har varslet at han kan miste retten til å utøve yrket, så dette er kampen for tilværelsen, avslutter han.