NRK Meny
Normal

Mener det er for mye rovdyr

Stortingsrepresentant mener det er for stor rovdyrbelastning i Nord-Trøndelag.

BJÖRN

I Nord-Trøndelag er det mye rovdyr, blant annet bjørn. Dette vil stortingsrepresentant Elin Agdestein gjøre noe med. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters Creative

– Nord-Trøndelag Høyre har hatt et stort trykk på rovdyrpolitikken, og vi inviterte derfor statssekretær Lars A. Lunde til et møte på Snåsa i sommer. Som et resultat av det møtet ble Rovviltnemnda innkalt til Oslo og til Lunde. Jeg vil nesten kalle det å bli kalt inn på teppet, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) til Namdalsavisa.

Hun sier videre at Nord-Trøndelag har fått for mye av rovdyrtrykket i rovvilt region 6. Rovvilt region 6 er Midt-Norge, med de tre fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, og Møre og Romsdal.

– En katastrofe

Agdestein, mener, ifølge Namdalsavisa, at det er sammensettingen av rovviltnemnda i regionen som er skyld i at rovdyrtrykket er størst i Nord-Trøndelag. Lederen for nemnda er fra Sør-Trøndelag, mens nestlederen er fra Møre og Romsdal.

– Det er nemnda som velger ut de områdene der rovdyr skal ha prioritet. Såkalte yngleområder. Store deler av Nord-Trøndelag er yngleområde for et eller annet rovdyr, og for beitenæringa er det en katastrofe, sier hun til avisa.

Elin Agdestein

Høyres stortingsrepresentant Elin Agdestein mener Nord-Trøndelag har fått for stor del av rovviltbestanden i region 6. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Vegard Woll / NRK

– 200 år før det kommer ei binne

Det er ikke relevant hvor medlemmene kommer fra, mener leder for rovviltnemnda, Arne Braut.

– Vi kan politisk bestemme at vi skal ha et yngleområde for bjørn på Møre. Men det har ingen betydning. Det vil sikkert ta 200 år før det bosetter seg ei binne der. Vi må innrette politikken etter hvor rovdyrene faktisk er, sier han til Namdalsavisa.

At de er kalt inn på teppet vil han heller ikke vedgå.

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte med Lunde, og jeg tror begge parter lærte mye, sier Braut.

Det er Lars A. Lunde enig i.

– Det var tett og godt, og et møte der vi fikk luftet synspunkter og meninger fra begge sider, sier Lunde.

Store utfordringer for reindrifta

Det er store utfordringer for rovviltforvaltningen i Nord-Trøndelag, for store deler av fylket er kalvingsområde for rein. I tillegg har flere sauebønder gitt seg på grunn av rovdyrene.

– Det er nå startet en prosess som vi håper skal gjøre det mulig å drive med reindrift i Nord-Trøndelag i årene som kommer, sier Elin Agdestein.