NRK Meny
Normal

Melder om «storlaks-bonanza»

– Det er tatt mer storlaks i Tanaelva i juni måned enn på flere år, melder vassdragsforvalteren for norsk side av grensevassdraget.

Laksefiske i Tanaelva

TANALAKS: (Illustrasjonsfoto).

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Nylig ble det meldt at det går mot knallsesong for laksefiske blant annet i Altaelva og i Numedalslågen.

Nå henger landets største laksevassdrag seg på.

– Det ser ut som at det blir et godt storlaksår i Tanaelva. Det er tatt en god del storlaks over 20 kg så langt i sesongen, skriver Hans-Erik Varsi hos Tanavassdragets fiskeforvaltning.

Hans Erik Varsi. daglig leder i Laksebreveierforeningen for Tanavassdraget

REGISTRERER RUGGER: Tanavassdragets fiskeforvaltnings direktør, Hans-Erik Varsi, får jevnt inn rapporter om laksefangst av større kaliber.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Største = 23,6 kg

Fra vassdragsforvalterens side meldes det at den høye vannstanden i Tanavassdraget hittil i sesongen, har gjort det vanskeligere for strandfiskerne.

– De største laksene hittil er tatt ved dorging fra båt, skriver vassdragsforvalterens direktør.

Forvalteren sitter på tall som viser at det er tatt mer storlaks i Tanaelva i juni måned enn på flere år.

– Største rapporterte laks hittil er 23,6 kg, skriver Varsi.

God sesong til tross for sen vår

Generalsekretær i Norske lakseelver, Torfinn Evensen, uttalte nylig at starten på årets laksesesong har vært svært god i hele landet – til tross for sen vår i nord.

– Naturlig nok er det i starten de store laksene kommer, og de kommer ikke i så stort antall. Så det er ikke før litt lenger ut på sommeren at vi får fasiten på om det har blitt et godt lakseår eller ikke, sa Evensen.

Sesongen for stangfiske i Tanaelva er fra 10. juni til 10. august.

Laksen i Tana, som er Norges og Europas største lakse-elv, trues av overbeskatning. Tanaelva er også grense mellom Norge og Finland, og det er særlig det økende turistfisket på finsk side som truer laksebestanden. Norge og Finland er sterkt uenige om hvordan laksefisket skal begrenses. Dette kan bety slutten for en gammel tradisjon og livsform for folk i Tanadalen.

SE «UT I NATUREN»: Tanaelva er grense mellom Norge og Finland, og det er særlig det økende turistfisket på finsk side som truer laksebestanden (programomtale).