Medisinmann tiltales for seksuelt misbruk av jenter under åndelige seremonier

Oglala Lakota stammens medisinmann Charles Chipps (67) kan risikere fengsel i livstid.

Oglala Lakota warrior

Illustrasjonsbilde av en Oglala Lakota kriger. Bildet er fra en Pow Wow i Pine Ridge reservatet i Sør-Dakota, og har ikke noen direkte tilknytning til innholdet i denne artikkelen.

Foto: ANDY CLARK / REUTERS

Charles Chipps Den Eldre (67) var kjent som en dyktig healer og åndelig leder i Oglala Lakota-stammen på Pine Ridge indianerreservatet i Sør-Dakota.

Han blir nå holdt i fengsel i Missouri mens han venter på rettssak på 15 tilfeller av voldtekt, seksuelle overgrep og trusler mot seks mindreårige.

Chipps skal angivelig ha tvunget en jente å kysse ham og en annen utføre oralsex - før han tvang dem til å bytte plass, ifølge rettsdokumenter.

Han ble fengslet i 2010 - men ble løslatt i tre år på grunn av manglende bevis.

Chipps sin advokat hevder at medisinmannen er for syk til å stilles for retten og er ute av stand til å huske ting fra fortiden.

Han risikerer livstid i fengsel og en bot på 250.000 dollar, ifølge en uttalelse fra FBI i fjor.

Ifølge The Washington Post ble Chipps sine påståtte ofre mishandlet mens han utførte åndelige seremonier i et tradisjonelt indianertelt som brukes under slike seremonier (Sweat Lodge). Denne historien er også gjengitt av den britiske avisen Daily Mail.

Stedet der det hele skal ha skjedd ligger åtte miles fra den lille landsbyen Wanblee. Chipps skal angivelig tvunget jenter til å kle av seg i de mørke hyttene og mishandlet dem, ifølge rettsdokumenter.

Noen av de misbrukte barna er hans døtre og barnebarn. Flere av de angivelige ofrene var yngre enn tolv år og den yngste var fem.

Ifølge stammemedlemmer skal en av jentene som ble misbrukt av Chipps begått selvmord, mens en annen kvinnelig slektning har forsøkt å ta sitt eget liv.