Englestemmen fra Engerdal til Taiwan

Hun har joiket for Kongen. Hun har joiket på Riđđu-scenen – nå skal Marja Helena Fjellheim Mortensson til Taiwan.

Marja Helena Fjellheim Mortensson under Our Songs.

Marja Helena Fjellheim Mortensson spilte inn video til låta «Onne Lim» til «Our Songs» for NRK Sápmi i 2013. Nå skal hun og hennes klokkerene sørsamiske joik til Taiwan.

Marja Helena Fjellheim Mortensson har vakt oppsikt med sin særegne stemme. I år var den sørsamiske joikeren fra Engerdal Riddu Riđđu festivalens «Årets unge kunstner».

To ganger har hun joiket for Hans Majestet Kong Harald V.

Joike for Taiwans urfolk

Nå er hun booket til Migration Music Festival i Taipei, Taiwan, som årlig går av stabelen i oktober.

– Dette er en reise jeg så klart måtte si ja til. Det blir fint å få oppleve Taiwan sin kultur samt å få vise frem min egen, sier Mortensson i en pressemelding fra Riddu Riđđu.

Hennes sanger handler om nærhet til natur, rovdyrproblematikk og kampen for reindriftsnæringen og samisk språk.

Hør henne fortelle om seg selv, og sin musikk (Artikkelen fortsetter under):

Sørsamisk musikk på Riddu Riddu


Mortensson skal sammen med anerkjente urfolkssangere fra inn- og utland introdusere det Taiwanske publikummet for sangen og musikkens formidlingskvalitet blant urfolk. Årets Migration program har fokus på fortellertradisjoner og er spesielt rettet mot barn.

Synger på sjeldne språk

Mongolske Urna Chahar-Tugch og Taiwans egen Inka Mbing fra øyas urfolksgruppe Tayal er andre navn på plakaten. Felles for artistene er at de alle bruker minoritetsspråk i sin musikk. Mortensson joiker på sørsamisk, et språk som er sterkt utrydningstruet og bare snakkes av et fåtall personer.

– Riddu Riđđu gleder seg til å introdusere Mortensson musikk for det Taiwanske publikummet, sier festivalsjef Karoline Tveitnes Trollvik i pressemeldingen.

I vår var hun også en av artistene som ble presentert i prosjekter til WITBN – The World Indigenous Television Broadcasters Network (nettverket for verdens urfolks medier), med navn «Our Songs». NRK Sápmi spilte inn musikkvideoen Onne Lim med henne, som du kan lese mer om her.


Her under en av opptredenene for Kongen:

I dag joika ei ung kvinne fra Engerdal for kongen. Det skjedde i Røros kirke. 17 år gamle Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Engerdal er sørsame, skriv egne tekster, og i ettermiddag framførte hun en av disse for Kongen.