Normal

– Hele situasjonen var forvirrende for oss

I tiden etter Tsjernobyl-ulykken måtte Olof Anders Kuhmunen selge reinkjøtt til andre reineiere fordi deres eget var for forurenset. – En fortjeneste med bismak, sier han.

Oluf Anders Kuhmunen

Olof Anders Kuhmunen har rein på Saltfjellet. Han slapp unna ringvirkningene av Tsjernobyl-ulykken i 1896.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

I dag er det 30 år siden en reaktor et atomkraftverk eksploderte i Ukraina, og førte til radioaktiv forurensning over store deler av Europa.

– Ulykken fikk ikke så stor innvirkning på oss direkte, vi havnet midt imellom to områder som ble rammet av radioaktivitet, sier reineier Olof Anders Kuhmunen, som holder til på Saltfjellet i Nordland.

Han kan derimot fortelle om en stor uro i reinmarkedet, fordi ingen egentlig visste hva som skulle skje fremover eller hva slags ringvirkninger denne ulykken kom til å få.

– Hva slags forhåndsregler tok dere?

– Da vi begynte å se at dette ble alvorlig, tok vi lavprøver av hele reinbeitedistriktet som vi sendte inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saltfjellet

Saltfjellet i Nordland.

Foto: Espen Zahl

Måtte selge kjøtt

Siden 1986 har man i Norge kassert nærmere 36.000 reinsdyr som følge av Tsjernobyl-ulykken, og sørsamer og deres rein er den befolkningsgruppen i verden som er mest forurenset av bequerel. Det førte også til at andre reineiere, deriblant Kuhmunen, måtte selge kjøtt til andre som vanligvis ville konsumert eget. Han opplevde det som trasig.

– Det var en fortjeneste med bismak, det var ubehagelig på et vis. Samtidig følte jeg at jeg kunne hjelpe. Dermed ble det meget viktig å levere kjøtt til dem som ville ha, forteller Olof Anders Kuhmunen.

– Det kunne vært dødelig

I dagene og ukene etter ulykken, kan reineieren fortelle om stor forvirring, fordi han selv eller menneskene rundt han aldri hadde hørt om hverken cesium eller de andre ordene som ble brukt for å forklare om radioaktiviteten eller forurensningen.

– Det ble forvirrende. Det kunne vært dødelig, det kunne vært hva som helst, avslutter Kuhmunen.