Matstreif 2014 har i år hatt et betydelig innslag av nordnorske og samiske matprodusenter. Disse rapporteres å ha vært meget populære blant de besøkende.
Kråkeboller og reinkjøtt som «varmt hvetebrød»
Besøkstallene er ennå ikke offentliggjort, men det går mot rekordhøyt besøkstall for landets største matfestival.
Matstreif er en to-dagers helgefestival, men allerede fredag, første dag, ble det tomt for reinkjøttprodukter fra Finnmark.
Dette melder Aftenpostens nettutgave.
Reinkjøttprodusentene måtte dermed regelrett bestille nye varer helt fra lengst nord i landet.
– Dette er bare en kjempe «happening», sier ansvarlig for landbruk og marin i Innovasjon Norge, Inger Solberg, til Aftenposten.
Matfestivalbesøk gir salgseffekt for reinkjøtt
En av selgerene som merket interessen og pågangen fra matfestivalbesøkende, var Karen J. Utsi Sara.
Hun hadde reist helt fra Jergul i Indre Finnmark til Oslo for å delta.
– Det er første gangen vår bedrift er her på Matstreif-festivalen. Vi var her i Oslo på Samenes nasjonaldag og solgte reinkjøtt, og etter det har vi opplevd økt salg. Blant annet derfor er vi her nå.
– Dette har en salgseffekt utover selve matfestivalen, sier Sara.
– Svindyrt
– Det mest utfordrende med salg og produksjon av reinkjøtt, er selve markedsføringen. Den er krevende. Nordmenn er ikke så vant med reinkjøtt, sier Karen J. Utsi Sara.
Mens NRK snakker med Sara, kommer en utflyttet finnmarking til standen. Han presenterer seg bare som «Kjella»
– Svindyrt er det! 849,- kroner pr kg koster dette. Hjemme i Finnmark hadde det kostet 4-500 kr pr kg. Det er ikke verd det, sier han, og legger kjøttproduktet på disken til betaling.
– Men du kjøper jo reinkjøtt her likevel?
– Ja, jeg må jo det. Jeg får det jo ikke det andre steder her. Men reinkjøtt skulle vært mer tilgjengelig her nede – mer utbredt. Da hadde man kanskje fått reinkjøtt til samme pris som i Finnmark.
– Det er med tørket reinkjøtt jeg døyver hjemlengselen. Man er jo vokst opp på det, sier finnmarkingen.
- Les også: Fant ikke reinkjøtt i Oslo-butikker
– Støtteordninger nødvendige
På Matstreif på Rådhusplassen i Oslo snakker NRK også med Innovasjon Norges seniorrådgiver, Atle Malinen.
Innovasjon Norge tilbyr og står bak ulike støtteordninger i forhold til reinkjøttprodusentene.
En av reinkjøttprodusentene som distribuerer til Oslo-området, og deltar på Matstreif, uttalte nylig at de ikke klarer å levere nok reinkjøtt – og kundene spør ikke en gang om kg-prisen.
I tillegg ble man som nevnt utsolgt for reinkjøtt allerede første dag.
– Er det nødvendig med betydelige støtteordninger og subsidier til reindrifta da, når reinkjøtt selges så det suser, uansett pris? Blir ikke det overflødig da?
– Her på messa betaler man hva det måtte være. Men det kjøttvolumet som går ut til butikkene, der må prisen opp. Til syvende og sist er det jo reineierene som vi ønsker skal få bedre inntekter, sier Malinen.
- Les mer om Matstreif-festivalen her (ekstern lenke).