Hopp til innhold

Møtte bamsefar ved reinflokken

Mathis Utsi (42) fikk seg litt av en overraskelse da han skulle gjete reinflokken torsdag formiddag. Det første han ser er nemlig en bjørn, som akkurat har våknet etter vinteren.

Mathis Utsi

Mathis Utsi sier fredag at han vil prøve å finne bjørnen som var ved flokken hans dagen før, men legger raskt til at han vil gjøre det hvis han tør, altså.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Det er første gang han ser en bjørn, selv om han har jobbet med rein i nesten 40 år.

– Dette var en stor opplevelse for meg, og bjørnen var bare 20 meter unna, og jeg rakk så vidt å filme den før den stakk av, sier Utsi.

Hendelsen fant sted torsdag formiddag omtrent en mil sør for Karasjok tettsted. Utsi skulle samle flokken sin, som snart skal på sommerbeite til kysten.

Kom som en overraskelse

– Jeg tok opp kikkerten, og skulle se hvor dyrene var, og oppdaget plutselig en bjørn i nærheten, forteller han til NRK Sápmi.

Han forteller videre at han ikke så bjørnen til og begynne med, men da det gikk opp for ham at det virkelig var en bjørn der, så tok han opp mobilen for å filme.

SE VIDEO: Utsi filmet bamsefar ved reinflokken.

Ble du ikke redd?

– Jeg rakk ikke å bli redd der og da, men etterpå tenkte jeg på hva som kunne ha skjedd hvis skuteren hadde stoppet, svarer Utsi.

Må finne alle dyrene

Bjørnen er et rovdyr som dreper rein, og Utsi er glad for at de nå skal trekke mot kysten og sommerbeitene der. Utsi vil ikke at dyrene hans skal bli bjørnemat.

De har foreløpig funnet ett kadaver, som SNO (Statens naturoppsyn) nå undersøker. Når svaret kommer, så kan de med sikkerhet si om det er bjørnen som har vært på ferde, eller om det foreligger andre årsaker.

Når NRK forlater Utsi og reinflokken hans, så er han på tur til å se etter flere dyr. Det innebærer at han må kjøre den veien bjørnen forsvant dagen før.

– Det blir jo litt spennende da, sier Utsi avslutningsvis.

Bjørnen kan ha blitt vekket

Naturoppsyn Erlend Søgård har vært på befaring der bjørnen ble filmet. Han bekrefter at de har funnet spor etter en mindre bjørn.

Er det vanlig at bjørnen våkner så tidlig?

– Vi har de siste årene observert at noen bjørner våkner tidligere enn vanlig, det kan komme av at reindriftsutøvere begynner å bråke med skuterne sine når de skal samle flokken, sier Søgård.

Når det gjelder kadaveret som er funnet, så ser det ut som det er bjørnen som har drept reinen. Det endelige svaret vil DNA prøven gi.

Død rein

Det er ennå ikke sikkert om det er bjørnen som har drept dette dyret eller ikke. Det vil DNA prøven vise.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Korte nyheter

 • Noreg spyttar inn 270 millionar kroner i klimafond til fattige land

  Ei rekke land skal betale inn store summar i eit fond til fattige land råka av klimaendringar. I dag blei det klart kor mykje Noreg bidreg med.

  170 verdsleiarar er samla i Dubai og skal i to veker gjennom beinharde klimaforhandlingar.

  Til no har det ikkje vore kjend kor mykje Noreg vil bidra med, men i dag var Jonas Gahr Støre på talarstolen i Dubai og sa at Noreg vil gi 25 millionar dollar til fondet.

  Det svarar til 270 millionar kroner.

 • Her mottar arkitekten prisen for årets styggeste nybygg

  Arkitekt Monalf Figenschau mottok i dag prisen for årets styggeste nybygg, som gikk til Moxy-hotellet i Tromsø.

  Arkitektopprøret deler ut prisen, i år for tredje gang.

  – Grøss er ikke akkurat et positivt ord, men med prisen er vi i celebert selskap med flotte bygg som har vunnet tidligere, sier Figanschau.

  Tidligere har Munchmuseet og Nasjonalmuseet vunnet grøssprisen.

  – Det som er bra med dette er at det vekker debatt om arkitektur og byutvikling. Det ønsker vi velkommen.

  Figenschau mottok prisen på lørdagens Helgemorgen.

  Monalf Figenschau
  Foto: Erik Waagbø / NRK
 • Sjømat Norge ser mange gode nyheter i avtale om tollfrie kvoter mellom Norge og EU

  Sjømat Norge skriver i en pressemelding at Norge ikke har frihandel med sjømat til EU og handelen reguleres av et lappeteppe av ulike avtaler, blant annet midlertidige kvoteavtaler. Den kvoteavtalen som nå er inngått gir bedre betingelser for enkeltprodukter i de kommende syv årene.

  Forhandlingene med EU har tatt tid, noe som har medført at norsk sjømateksport har stått uten en rekke tollfrie kvoter i mer enn to år, skriver de videre.

  – Jeg ser flere lyspunkter i avtalen som nå er på plass mellom EU og Norge, selv om den samlede markedsadgangen til EU for norsk sjømat fremdeles ikke er god nok, sier Stine Akselsen, direktør for industri og handel i Sjømat Norge i pressemeldingen.