Hopp til innhold

Møtte bamsefar ved reinflokken

Mathis Utsi (42) fikk seg litt av en overraskelse da han skulle gjete reinflokken torsdag formiddag. Det første han ser er nemlig en bjørn, som akkurat har våknet etter vinteren.

Mathis Utsi

Mathis Utsi sier fredag at han vil prøve å finne bjørnen som var ved flokken hans dagen før, men legger raskt til at han vil gjøre det hvis han tør, altså.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Det er første gang han ser en bjørn, selv om han har jobbet med rein i nesten 40 år.

– Dette var en stor opplevelse for meg, og bjørnen var bare 20 meter unna, og jeg rakk så vidt å filme den før den stakk av, sier Utsi.

Hendelsen fant sted torsdag formiddag omtrent en mil sør for Karasjok tettsted. Utsi skulle samle flokken sin, som snart skal på sommerbeite til kysten.

Kom som en overraskelse

– Jeg tok opp kikkerten, og skulle se hvor dyrene var, og oppdaget plutselig en bjørn i nærheten, forteller han til NRK Sápmi.

Han forteller videre at han ikke så bjørnen til og begynne med, men da det gikk opp for ham at det virkelig var en bjørn der, så tok han opp mobilen for å filme.

SE VIDEO: Utsi filmet bamsefar ved reinflokken.

Ble du ikke redd?

– Jeg rakk ikke å bli redd der og da, men etterpå tenkte jeg på hva som kunne ha skjedd hvis skuteren hadde stoppet, svarer Utsi.

Må finne alle dyrene

Bjørnen er et rovdyr som dreper rein, og Utsi er glad for at de nå skal trekke mot kysten og sommerbeitene der. Utsi vil ikke at dyrene hans skal bli bjørnemat.

De har foreløpig funnet ett kadaver, som SNO (Statens naturoppsyn) nå undersøker. Når svaret kommer, så kan de med sikkerhet si om det er bjørnen som har vært på ferde, eller om det foreligger andre årsaker.

Når NRK forlater Utsi og reinflokken hans, så er han på tur til å se etter flere dyr. Det innebærer at han må kjøre den veien bjørnen forsvant dagen før.

– Det blir jo litt spennende da, sier Utsi avslutningsvis.

Bjørnen kan ha blitt vekket

Naturoppsyn Erlend Søgård har vært på befaring der bjørnen ble filmet. Han bekrefter at de har funnet spor etter en mindre bjørn.

Er det vanlig at bjørnen våkner så tidlig?

– Vi har de siste årene observert at noen bjørner våkner tidligere enn vanlig, det kan komme av at reindriftsutøvere begynner å bråke med skuterne sine når de skal samle flokken, sier Søgård.

Når det gjelder kadaveret som er funnet, så ser det ut som det er bjørnen som har drept reinen. Det endelige svaret vil DNA prøven gi.

Død rein

Det er ennå ikke sikkert om det er bjørnen som har drept dette dyret eller ikke. Det vil DNA prøven vise.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Korte nyheter

 • Stor interesse for veiutbygging

  Statens vegvesen skal bygge 2,2 kilometer ny vei på E6 mellom Olderfjord og Lakselv i Finnmark.

  Dagens bru over Vuolmmašjohka er ifølge Statens vegvesen smal og i dårlig forfatning. Brua ligger i bunnen av en bakke, med en skarp sving mot sør.

  – Ved å bygge ny bru og oppgradere og bygge ny tilstøtende vei, blir det både bedre trafikksikkerhet og framkommelighet på E6 langs Porsangerfjorden, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

  Oppgradering og nybygging av veg – 2,25 kilometer

  En ny bru over Vuolmmašjohka skal være 86 meter lang over tre spenn. I tillegg skal to avkjørsler utbedres, mens tre avkjørsler stenges. Krysset til kommunal vei skal også flyttes ogtilI tillegg til bygging av ny vei, skal det også ryddes opp i terrenget etter den gamle veilinja.

  Den gamle brua og deler av gammel vei skal fjernes.

  Totalt er det ti entreprenører som har lagt inn anbud. Billigst er Alta-firmaet HAK Entreprenør AS med et anbud på 83.351.850 kroner.

  – Nå skal vi foreta en tilbudsevaluering og kontrollregne på tilbudene. Vi tar sikte på å undertegne kontrakt i løpet av januar. I beste fall kan arbeidet på veien starte opp i februar neste år, sier byggeleder Juho Sirjola i Statens vegvesen i en pressemelding.

  Det er forventet at byggingen vil ta om lag 20 måneder.

 • Eurohpá Uniovdna ođđa láhka eastada vuvddii duššadeami

  Eurohpá Uniovdna lea odne soahpan lágas mii gieldá fitnodagaid vuovdimis buktagiid, mat ovddidit vuvddiid duššadeami. Bálbmaolju, gáffe ja šibitbiergu leat buktagat maidda masa dát sáhttá váikkuhit. Láhka gáibida fitnodagaid duođaštit, ovddiditgo sin buktagat vuvddiid duššadeami. Go láhka váldo atnui, de fitnodagain lea guokte jagi áigi vuogáiduvvat dasa.

 • Russland vil innføre rubler i Kherson

  De russiske okkupasjonsmyndighetene i ukrainske Kherson vil innføre rubler som valuta i regionen.

  Fra 1. januar vil ikke lenger den ukrainske valutaen hryvnja bli godkjent, kunngjorde den Moskva-innsatte guvernøren Vladimir Saldo i en video på Telegram tirsdag.

  Han viste til hryvnjaens nedgang på grunn av Ukrainas økonomiske problemer som grunn for avgjørelsen, og sa at valutaen er i ferd med å «bli til papir».

  I Kherson er regionhovedstaden med samme navn og flere andre landsbyer igjen under ukrainsk kontroll. Mesteparten av regionen blir imidlertid stadig kontrollert av russiske styrker.

  Valutaavgjørelsen, som første ble kunngjort i oktober, er et ledd i Russlands forsøkte annektering av regionen.

  Ukrainske hryvnja har mistet rundt 50 prosent av verdien mot dollaren siden krigen brøt ut. Rubelen har vært offisiell valuta i regionene Luhansk og Donetsk, som også er blitt erklært annektert, i en stund allerede. (NTB)