Márkomeannu reiser 100 år fremover i tid

Hvordan ville Sápmi sett ut etter atomkrig, naturkatastrofer og maktkamp? Det er tema under årets Márkomeannu-festival.

Sunna Nutti

«Nuclear fall» er et av kunstverkene du får se. Kunstner: Sunna Kitti

Foto: Sunna Kitti

–Vi ønsker å utfordre oss selv, samfunnet og publikum til å tenke hvordan vi ønsker at vi skal ha det nå og i fremtiden, sier festivalsjef Anne Henriette Hætta Reinås.

«Festivalen reiser 100 år fremover i tid. Verden er i ferd med å falle sammen i maktkamp, atomkrig, kolonisering og miljøkatastrofer. Festivalen er nå i et postapokalyptisk univers.»

Slik beskriver Márkomeannu årets tema og åpningsforestillingen på deres Facebook-sider.

Der omtaler dem også sitt eget festivalområde, Gállogieddi, for et fristed for samer om 100 år.

Márkomeannu goes postapocalyptic

Hvordan Sápmi ser ut etter verden har gått under, vises blant annet gjennom kunst og forestilling under festivalen.

I forestillingen møtes Sápmis tre viktigste talspersoner i Gállogieddi, Elsa Laula Renberg, Anders Larsen og Jaako Sverloff.

Sunna Nutti
Foto: Sunna Kitti

Ante Siri er en av skuespillerne i forestillingen og han forteller at temaet som er på festivalen, ikke er så langt unna virkeligheten.

– Vi bruker mer ressurser, mellomrommet mellom de rike og de fattige blir større, de rike blir rikere og eier mer ressurser, så jeg tror at en slik hendelse kan skje hvert øyeblikk, mener Ante Siri.

– Gleder meg!

Anne Henriette Reinås Nilut

Festivalsjef Anne Henriette Hætta Reinås sier at hun gleder seg til festivalåpning.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Reinås sier at hun gleder seg veldig til festivalen og selve åpningen. Hun forteller videre at det er store endringer på området, og publikum vil nok merke at festivalen er i år 2118.

– Scenograf Mari Lotherington og kunstner Sunna Kitti har vært med på å forme «fristedet» for at det skal føles apokalyptisk, forteller hun.

Torsdag 26. juli klokken 18.30 er den offisielle åpningen.

Årets artister

Selv om verden har «gått under», har Márkomeannu 2118 likevel et fullbooket program.

AKKIL

Sápmi's Daft Punk, AKKIL.

Foto: Preassagovva

Felgen Orkester, Resirkulert og Intrigue er kun noen av de mange artistene som skal spille. Også AKKIL skal spille, og denne artisten har et spesielt konsept.

Hans identitet er nemlig anonym og ingen vet hvem som skjuler seg bak hjelmen.

– Det er stort for festivalen fordi AKKIL aldri har spilt på en scene før, sier festivalsjefen.

Slik beskriver Márkomeannu årets artister:

 • Hanna Nutti: Dette talentet fra Karesuando har Márkomeannu ønsket å booke siden hun som 11-åring i 2003 sjarmerte hele Sápmi med ”Lean gáibidan du”.
 • Resirkulert: Resirkulert er et Tromsø-basert poprock-band fra Storfjord. De ble en snakkis allerede da de ga ut ”Nederst på lista” i 2015, og har spilt rundt på landsdelens festivaler siden.
 • Felgen Orkester: Karasjokbandet Felgen Orkester har blitt definisjonen av en god samefest de siste årene. Uansett hvor i Sápmi de opptrer, så kan en være sikker på at det blir allsang når disse gutta kjører i gang.
  Felgen orkester

  Felgen Orkester.

  Foto: Preassagovva
 • Absolute Sápmi hits: Det er akkurat sånn som navnet forteller, sámi hitparade. Her er låter som du vanligvis ikke får høre på festivaler.
 • Natalie Carrion: Natalie Carrion fra Ubmi/Umeå var en av artistene som deltok på Márkomeannus eget talent-session i 2016, etter at hun hadde fått erfaring fra å være gatemusiker i hjembyen.
  Natalie Carrion

  Natalie Carrion.

  Foto: Briana Carrion // Lifetales.se
 • Intrigue: Dette bandet med vokalist Kai Somby ga ut sitt første album i 1994, men tok for alvor av med full storm da de ga ut ep-en Heavyjoik i 2002. ”Eadni nieida” og ”Iešjávr’lunttat” var plutselig å høre over alt, og langt utenfor det sedvanlige samiske publikumet.
 • AKKIL: AKKIL er Sápmis eget Daft Punk – artisten som opptrer anonymt og aller helst ikke opptrer i det hele tatt. På nett har låtene ”Duoddara giron”, ”Davas” og den relativt nye ”Mii Livčče” fått sitt eget liv.