NRK Meny
Normal

Markerer motstand mot ny fraværsgrense

Onsdag markerer AUF både i Kautokeino, Alta og Nordkapp at de er imot den nye nasjonale fraværsgrensen. I Nordland blir det mange plasser tverrpolitiske markeringer mot fraværsgrensen i morgen.

AUF-styret i Kautokeino

AUF-styret i Kautokeino

Foto: AUF Kautokeino

Regjeringen innfører en ny fraværsgrense fra høsten, der man ikke kan ha mer enn ti prosent fravær i hvert enkelt fag. Unntaket er om man har gyldig dokumentasjon på fraværet. Den nye fraværsgrensen skal føre til mindre skulk, ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den nye ordningen har møtt motstand hos elever og ungdomspartier.

– Skyver bort elever som trenger skolen

AUF-styret i Kaiutokeino mener at de nye nasjonale fraværsreglene for landets videregående skoler vil skyve bort de elevene som virkelig trenger skolens oppmerksomhet.

– Psykososiale forhold både på skole og hjemme og psykiske problemer er vanskelig å dokumentere for voksne og enda vanskeligere for ungdom. De ungdommene som rammes hardest av det nye fraværsreglementet er ikke borte fra skolen av lyst, men av nødvendighet for å kunne takle og overleve hverdagen sin. Disse elevene vil nå stå i fare for å få stryk selv i fag selv de takler godt til tross for høyt fravær.

Vil heller ha samtaleforpliktelser

Kautokeino AUF mener det nye fraværsreglementet ikke bør innføres og at det heller bør byttes ut med klare samtaleforpliktelser med elever med høyt fravær hos de videregående skolene.

– De videregående skolen burde heller blitt forpliktet til å gå inn i fraværsproblematikken hos den enkelte elev og foreta vurderinger sammen med eleven om veien videre. Økt tilgang til helsesøster og BUP-tjenester ved utdanningsinstitusjonene er nødvendig om fravær skal tas på alvor og ungdom som sliter skal ha reell sjanse til å fullføre videregående utdanning.

Markeringer over hele landet

I dag har det vært en tverrpolitisk markering mot fraværsgrensa i Stavanger. I morgen skal AUF både i Kautokeino, Alta og Nordkapp markere motstanden mot den nye regelen.

Det blir også tverrpolitisk markeringer i Nordland i morgen, hvor AUF i Nordland, Grønn Ungdom Nordland, Nordland Sosialistisk Ungdom, Nordland Rød Ungdom, Nordland Unge Venstre og Elevorganisasjonen i Nordland går sammen om markeringer i hele fylket. Markeringene blir avholdt i Bodø, Mo i Rana, Leknes og Narvik.

I Alta skjer markeringen på Torget fra kl. 18, og der har AUF gått sammen med Sosialistisk Ungdom om arrangementet. I Kautokeino skjer det utenfor kommunehuset fra kl 17, hvor det blir servering og mulighet til å høre om den nye fraværsgrensen og å skrive under for å vise at man er i mot dette.

– Vi håper folk kommer og viser sin støtte til "nei til fraværsgrensen". Vi trenger støtte til dette uansett parti, alder og bosted, så lenge du er i mot denne grensen. Om du ikke har lagt deg opp en mening, så blir vi veldig glad om du vil komme for å høre litt mer om dette, uttaler styret i Kautokeino AUF.