Hopp til innhold

Nok en åpenhetspris til Marion (30) som stod frem som overgrepsoffer

– Marion er ekstremt modig, sier prisutdeleren. – Jeg må vel begynne å ta innover meg at jeg er modig, sier en henrykt prisvinner.

Marion Knutsen (t.v.) og Taras sjefsredaktør og juryleder Torunn Pettersen

PRISDRYSSET TAR INGEN ENDE: Marion Anne Knutsen (t.v.), opprinnelig fra Tysfjord, mottok i helgen «Astrid Gunnestads minnepris» for 2017. Her med Taras sjefredaktør og juryleder Torunn Pettersen som overrakte prisen. Dette er tredje prisen på under ett år som Knutsen mottar for sin åpenhet.

Foto: Paul Lockhart / Tara

Først ble hun «Årets Nordlending».

Så ble hun «Årets same».

Nå har Marion Anne Knutsen fått enda en pris for sin åpenhet som tidligere overgrepsoffer.

Denne gangen er det kvinnemagasinet «Tara» som prisbelønner Knutsen; den årlige «Astrid Gunnestads minnepris» (ekstern lenke).

– For en ære

Det er en henrykt prismottaker NRK får i tale:

– Åh, dette var veldig stort og rørende. For en ære, sier Marion Anne Knutsen.

– Har det rent inn gratulasjoner?

– Ja, det har blitt en del. Jeg setter utrolig stor pris på dem.

Marion Anne Knutsen var en av i alt 11 lulesamiske personer som i juni 2016 stod frem i VG som tidligere overgrepsoffer i Tysfjord-samfunnet.

I etterkant har Knutsen høstet stor oppmerksomhet og heder for sin åpenhet.

Marion Knutsen i Árdna hvor hun ble intervjuet av programleder Ronald Pulk

ÅPENHJERTIG: Marion Knutsen besøkte for en tid tilbake det samiske kulturmagasinet Árdna. Her fortalte hun deler av sin historie fra barndommen.

Prisutdeler: – Ekstremt modig

Sjefredaktør i Tara og juryleder Torunn Pettersen uttaler til Folkebladet at prisen er velfortjent (ekstern lenke).

– Marion er ekstremt modig som tør å stå opp for seg og andre ofre, og fronte en så vond sak når man vet hva det koster.

– Vi bøyer oss i støvet for styrken hun viser, og er stolt over å gi henne prisen som hedrer åpenhet og mot, sier sjefredaktør Pettersen.

Har ikke sett modigheten selv

Her får Marion prisen

HJEMFYLKE-HYLLEST: I desember 2016 mottok Marion Knutsen prisen «Årets nordlending». Nå nylig, samtidig med at hun mottok «Astrid Gunnestads minnepris», var Knutsen samtidig en av fem finalister til en annen Tara-pris; «Årets modigste kvinne».

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Prisvinneren selv har hittil hatt en armlengdes avstand til karakteristikkene om henne som modig.

– Det er mange som sier til meg at jeg er modig, men jeg klarer ikke helt å se det på samme måte. For meg har dette handlet om å gjøre det som er riktig – og ikke minst, viktig.

– Men jeg må vel kanskje begynne å ta innover meg at jeg er modig, sier den nå utflyttede tysfjerdingen.

– Seksuelle overgrep ennå tabu- og skambelagt

Sammen med «Astrid Gunnestads minnepris» som Knutsen mottok sist lørdag, fulgte en sjekk på 20.000 kroner.

– Tør NRK å spørre hva de pengene skal gå til?

– Så langt har jeg ikke tenkt en gang. Jeg har jo ikke «landet» etter helgen. Jeg må jo få pakket ut kofferten først, sier Marion Knutsen.

– Først «Årets Nordlending», så «Årets same», og nå; «Astrid Gunnestads minnepris». Begynner du å bli bortskjemt på priser?

Etter en kort latter, svarer prisvinneren muntert:

– For et spørsmål. Hva skal jeg si? Det er jo over all forventning. Jeg har stått frem med min historie for å nå ut til folk om hvor viktig det er med åpenhet omkring seksuelle overgrep. Temaet er ennå alt for tabu- og skambelagt.

– Jeg tror prisene betyr at jeg har nådd ut og vært til hjelp for mange. Prisene er bonuser jeg får ta med meg, sier Knutsen.

Korte nyheter

 • Estlánnda javllá ruossja helikåptar ilmev illastij

  Estlánnda javllá ruossja militærhelikåptar dijstagá ilmev rijkan illastij. Ruossja ambassadørra l gåhtjudallam ássjev tjielggitjit.

  – Estlánnda mielas la alvos ja vájves dahpadus, mij ij la åvvånis dåhkkidahtte, javllá esti ålggorijkadepartemænnta.

  Asperitas: Eit av fleire nye skynamn som WMO no gjer offisielle
  Foto: Ave Maria Mõistlik
 • Lådnakássa fásstaræntov laset

  Ragátmáno vuostasj biejve rájes fásstarænnto oahppolånan laseduvvá, tjállá Lådnakássa præssadiedádusán. – Sivva manen fásstarænnto laseduvvá, la aj tjanádum dilláj ahte márnánrænnto la laseduvvam, javllá kommunikasjåvnnådirekterra Lådnakássan Anette Bjerke.

  Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør Lånekassen
  Foto: Hege Aas/Lånekassen
 • Guokta suohkana Nordlándan ælla desti ROBEK-lisstan

  Sálatvuome ja Nesna suohkana Nordlándan ælla desti ROBEK-lisstan. Dav diedet Suohkan- ja guovllodepartemænnta. Stáhtaháldadiddje Tom Cato Karlsena mielas la buorre dille Noedlándan dan gáktuj. – Valla, miján la vil hájn vihtta ROBEK-suohkan Nordlándan, ja dan diehti mij ep la maŋga rájen, javllá Karlsen. Træna, Fuossko, Lådik, Moskenes ja Hábmer li hájn ROBEK-lisstan tjáledum Nordlándas.