Hopp til innhold

Her er Marions råd til de unge om seksuelle overgrep

– Å snakke om seksuelle overgrep er ganske tøft, men åpenhet er veldig viktig, sier den prisbelønte tysfjerdingen til ungdommene som i helgen samles i Tromsø om temaet.

Marion Anne Knutsen på Sametingets talerstol

FRONTFIGUR MOT SEKSUELLE OVERGREP: Marion Knutsen (30), opprinnelig fra Tysfjord, har i en rekke offentlige tilstelninger fortalt sin historie som offer for seksuelle overgrep, blant annet her fra Sametingets talerstol på kvinnedagen 8. mars i år. Knutsen er ikke sametingsrepresentant, men var invitert av Sametinget i anledning dagen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

I helgen treffes rundt 50 sameungdommer i Tromsø for å diskutere utfordringene omkring seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Arrangementet i regi av Sametingets ungdomspolitiske utvalg, har ungdommene kalt «Trygt Sápmi».

Marion Knutsen fra Tysfjord har fått en rekke priser for sin åpenhet som tidligere overgrepsoffer.

Knutsen skal selv ikke delta på ungdomstreffet, men har følgende råd til deltagerne:

– Å snakke om seksuelle overgrep og opplevelser rundt temaet er ganske tøft. For min del har jeg gått og holdt mine opplevelser inne lenge. Det at jeg endelig turte å begynne å prate om det, har hjulpet meg mye. Åpenhet er veldig viktig. Det er til stor hjelp, sier Knutsen.

Ánná Káisá Partapuoli

SETTER FOKUS: Leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg, Ánná Káisá Partapuoli (23), mener påmeldingsantallet til helgens arrangement i Tromsø, viser at det er stor interesse blant samisk ungdom for utfordringene rundt sextrakassering og overgrep.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

#MeToo

Nylig har en rekke kvinner, kjente som ukjente, begynt å fortelle på sosiale medier om sine erfaringer fra å ha blitt sextrakassert eller blitt utsatt overgrep.

Beretningene deles gjerne under emneknaggen #metoo, som betyr «jeg også» på norsk.

– På en måte veldig gunstig for oss at denne emneknaggen og disse delingene har tatt av akkurat nå, når vi skal treffes og diskutere disse tingene, sier Ánná Káisá Partapuoli i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

– Men temaet er like viktig hver eneste dag, understreker utvalgs- og arrangementslederen.

«Seksuelt grenseoverskridende adferd»

– Vi vil skape et trygt Sápmi for all ungdom, og vi vil at samisk ungdom skal lære om respekt, rammer, grenser, risikovurdering og holdninger.

Hva vi skal gjøre når seksuelle overgrep skjer, og hva er «seksuelt grenseoverskridende adferd»? Hva gjør jeg dersom jeg trenger hjelp?

Slik lyder deler av parolen og programbeskrivelsen som ungdommene skal treffes om (ekstern lenke til Facebook – pålogging ikke påkrevd).

Arrangementet er et samarbeid mellom Sametingets ungdomspolitiske utvalg, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Samisk nasjonalt
kompetansesenter for psykisk helsevern, og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Tysfjordjente: – Angår folk jeg bryr meg om

Rikke Kalvåg

Rikke Kalvåg (18) fra Tysfjord er en av de rundt 50 ungdommene på mellom 16 og 28 som skal delta på ungdomstreffet på Tromsø camping, i regi av Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Foto: Sander Andersen / NRK

Tysfjord i Nordland har som kjent vært i medienes og politiets søkelys den siste tiden, grunnet de mange overgrepssakene som er avdekket i lokalsamfunnet.

For tysfjordjenta Rikke Kalvåg (18) blir det dermed ekstra viktig å reise til ungdomskonferansen i Tromsø.

– Jeg har bekjente, venner og folk som står meg nær som har opplevd seksuell trakassering og overgrep. Derfor føler jeg at er det viktig å være med på dette. Det angår jo folk jeg bryr meg om, sier Kalvåg, og forteller videre:

– Folk blir trakassert. Det kan være alt fra kommentarer og tafsing, sier tysfjordjenta.

Tror info kan ha preventiv effekt

Rikke Kalvåg tror god informasjon omkring seksuelle overgrep og sextrakassering kan forhindre en del slike hendelser.

– Jeg tror det er viktig å snakke om det. Får man ikke snakket om dette, tar det ikke slutt.

Selv er Kalvåg krystallklar på hva hun mener om sextrakassering og overgrep:

– Finn deg ikke i noe som helst. Ingen har frihet til å gjøre noe med deg som du selv ikke har lyst å gjøre. Det du ikke vil, trenger du ikke være med på, uansett.

Korte nyheter

  • Fosen-saken: Ber om uavhengig granskning

    Loga sámegillii.

    Hilde Marie Gaebpie Danielsen, 1. vara til Stortinget for SV i Sør Trøndelag legger i dag fram forslag for Stortinget om uavhengig gransking av Fosen-saken, fra den startet og fram til i dag.

    – Grunnen til at vi ønsker en uavhengig granskning, slik også Sametinget har bedt om er at både Stortinget og regjeringen har vært for involvert i prosessen og de vedtak som er gjort, sier Gaebpie Danielsen.

    SV ber granskingen se på blant annet disse punktene:

    • Hvordan kunne rettsstaten Norge havne i den situasjonen at menneskerettighetene ble brutt?
    • Hvilken kompetanse på menneskerettigheter besittes av de som gir konsesjon til slike utbygginger og hvordan kan den forbedres?
    • Hvilke konsekvenser har det for rettssikkerheten at det gis forhåndstiltredelse til områder hvor det rettslige grunnlaget for bruken av området ikke er avklart?
    • Hvorfor tok det over 2 og halvt år før saken kom til en løsning?
    • Forslag til tiltak som sikrer at vi ikke havner i en slik situasjon igjen, hvor menneskerettighetene brytes.

    – Det trengs en uavhengig gruppe som gransker hele denne saken, fra den startet for over 20 år siden fram til i dag. Det vil være langt bedre enn om Stortinget og regjeringen skal granske seg selv, sier Gaebpie Danielsen.

    Hilde Marie Gaebpie Danielsen
  • Fovse-ášši: Dáhttu bealátkeahtes guorahallama

    Les på norsk.

    Hilde Marie Gaebpie Danielsen, Mátta-Trøndelága Sosialisttalaš Gurutbellodaga (SG) Stuorradikki 1. várrelahttu evttoha bealátkeahtes guorahallama Fovse-áššis.

    – Mii háliidat dákkár guorahallama, nu mo Sámediggige, danin go Stuorradikkis ja ráđđehusas lea leamaš menddo olu dahkamuš dán ášši proseassain ja mearrádusaiguin mat leat dahkkon, dadjá Gaebpie Danielsen.

    Earret eará dáhttot guorahallamis dáidda gažaldagaide vástádusaid:

    • Mo sáhttá Norgga riektestáhta šaddat dan dillái ahte Fovse boazosámiid olmmošvuoigatvuođat rihkkojuvvojit?
    • Makkár olmmošvuoigatvuođamáhttu lea sis, geat addet konsešuvnnaid dánlágan huksemiidda, ja mo dan sáhttá buoredit?
    • Makkár váikkuhusat leat ovddalgihtii álggahanlobi addimis guovlluide, gos dat lágalaš vuođđu ii leat čielggaduvvon?
    • Manne manne bealgoalmmat jagi ovdalgo ášši čovdojuvvui?
    • Evttohusat doaibmabijuide, mat hehttejit olmmošvuoigatvuođarihkkumiid dáhpáhuvvamis fas.

    – Dása dárbbašat sierra, bealátkeahtes joavkku, mii guorahallá ášši álggu rájes gitta otná beaivái. Dát lea ollu buoret go dat ahte Stuorradiggi ja ráđđehus guorahalašedje iežaset, dadjá Gaebpie Danielsen.

    Hilde Marie Gaebpie Danielsen
    Foto: Mette VBallovara
  • Narkotikafunnet i Museumsskogen: Mann dømt til fengsel

    Loga sámegillii.

    En mann, som gjemte ca. 1,1 kg amfetamin i Museumsskogen i Karasjok, er dømt til 1 år og 7 måneder fengsel i Indre- og Østre Finnmark tingrett. Det melder avisa Ságat.

    En turgåer fant den gjemte narkotikaen i Museumsskogen i Karasjok i 2021. To uker senere ble mannen, som nå er dømt til fengsel, arrestert og varetektsfengslet.