NRK Meny
Normal

Marine Harvest: – Nå kan vi satse i Kvænangen

Stor glede i verdens største oppdrettsselskap etter dagens ja fra kommunestyret i Kvænangen til nytt anlegg utenfor Spildra.

Intervju med Are Moe i Marine Harvest og rekefisker Ole Jonny Hansen.

SE VIDEO: Intervju med Are Moe, miljø- og myndighetskoordinator i Marine Harvest og rekefisker Ole Jonny Hansen fra Jøkelfjord. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Are Moe, Marine Harvest

Are Moe, Marine Harvest.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi ville ha tatt til følge et vedtak fra kommunestyret i Kvænangen, uansett hva som ville ha blitt vedtatt. Dette er en svært viktig beslutning for Marine Harvest i dag. Det betyr at vi kan fortsette, og vi ønsker selvsagt å fortsette vår satsning i Kvænangen, sier miljø- og myndighetskoordinator Are Moe i Marine Harvest til NRK.

Kommunestyret vedtok i formiddag å ikke ta til følge klagen fra blant annet Kvænangen fiskarlag, Sametinget og Spildra grendelag om et kommunestyrevedtak i november 2015. I vedtaket gis Marine Harvest dispensasjon fra kystsoneplanen om å anlegge akvakulturanlegg på østsiden av Spildra.

Ni stemte mot å godta klagen, mens seks stemte for.

Lakseoppdrett i Kvænangen, Marine Harvest

Dette lakseanlegget har Marine Harvest i Rakkenes i Kvænangen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Ikke plass til begge

I forkant av dagens møte i kommunestyret ble det tirsdag kveld holdt et folkemøte i Sørstraumen om Marine Harvest sine planer.

Rundt hundre mennesker møtte opp. Mange for å vise sin motstand, og andre for å støtte Marine Harvest.

Ole Jonny Hansen

Ole Jonny Hansen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det lar seg ikke kombinere, fisk og oppdrett på samme område, rett og slett, mener rekefisker Ole Jonny Hansen fra Jøkelfjord.

Han mener å ha gode beviser for at fiskeoppdrett er direkte skadelig for vanlig fiskeri.

– Det er klart som rekefisker så ser man jo lenger sør på kysten hva som skjedd på rekefeltene til mine kollegaer. Der er rekefisket nærmest utradert fra Ryfylkefjordene opp til Vikna, kan du si.

I Marine Harvest er de sterkt uenige i at fiskeoppdrett er skyld i problemene i rekefiskeriene eller fiskeriene generelt.

– Det er et svært lite område ved Spildra Øst som skal tilsidesettes for akvakultur. Samtidig har vi troen på sameksistens. Det viser seg i flere landsdeler hvor vi har fiskeri og oppdrett at sameksistens er mulig, sier Moe.

Frykter ikke opprivende konflikt

Opposisjonen har allerede signalisert at de vil melde inn dagens vedtak til Fylkesmannen i Troms, men ordføreren frykter ingen langvarig og hard konflikt.

Eirik Losnegaard Mevik

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi er romslige folk og vi tar vare på hverandre her og vi klarer å være uenige i sak. Så skal vi kunne snakke om hva vi skal gjøre i veien videre. Vi skal se fremover. Da skal vi kunne diskutere både med både med fiskere og oppdrettsnæringen hvordan vi sammen finner løsninger for fremtiden, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Ordføreren mener det er viktige at de forskjellige partene tar hensyn til hverandre.

– Det er ikke bare fiskere som bor i Kvænangen. Veldig mange har sitt daglige virke og sin inntekt fra oppdrettsnæringen. Og det er også enkeltmennesker som vi må ta hensyn til på samme måte som vi prøver å gjøre med fiskerne, sier Losnegaard Mevik.

Kvænangsfjorden

Kvænangsfjorden med øya Spildra i midten. I Spildra Øst skal det nye anlegget til Marine Harvest etter planene bygges.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK