Normal

Mari og Frode sammen på scenen i Olavshallen

Torsdag kveld går Mari Boine og Frode Fjellheim på hovedscenen i Olavshallen med Trondheim Symfoniorkester.

Trondheim Symfoniorkester, Mari Boine og Frode Fjellheim

Trondheim Symfoniorkester, Mari Boine og Frode Fjellheim er sammen om «The Orchestral Joik Project». I kveld opptrer de i Olavshallen i Trondheim.

Foto: FRED JONNY, Aslak Mikal Mienna, Ørjan Bertelsen / Fotomontasje

Konserten «The Orchestral Joik Project» framføres i samarbeid med Trondheim Jazzfestival, skriver Trønder-Avisa i sin papirutgave.

De to er blant landets mest internasjonalt profilerte «verdensmusikere» som vil presenteresamisk musikk med symfonisk støtte.

Mandag trakk Boine og Fjellheim 250 tilhørere til sin konsert på Ekne.

Internasjonalt kjente artister

På 1990-tallet startet Frode Fjellheim sitt «Jazz Joik Ensemble», som i dag er bedre kjent under navnet under navnet «Transjoik».

Siden 1997 har han også komponert musikk for dokumentarer og serier på NRK og en rekke kortfilmer, og har samarbeidet med en rekke kjente artister i plateutgivelser, blant annet Marie Boine, Iren Reppen, Annbjørg Lien, Tone Hulbækmo og Ulla Pirttijärvi.

Fjellheim har komponert åpningslåten til Disney-filmen Frost (Frozen), 2013.

Han har vunnet flere priser, blant annet vant han i 2004 Spellemannprisen i åpen klasse for «Aejlies Gaaltiie – the Sacred Source».

Forskjellige kulturer

Mari Boine benytter samiske musikkformer i kombinasjon med jazz og rock og musikk fra mange forskjellige kulturer.

Gjennombruddsalbumet Gula Gula preges av en moderne uttrykksform med elektriske instrumenter, kombinert med tradisjonelle elementer fra både samiske og andre musikkformer.

Hun var professor i musikk ved Høgskolen i Nesna fra 2008 til 2010.

Mari Boine har mottatt flere priser, blant annet tre spellemannpriser i åpen klasse:Spellemannprisen 1989 for Gula Gula, Spellemannprisen 1993 for Goaskinviellja og Spellemannprisen 1996 for Eallin.

Konsertens dirigent er Anders Eljas. Han har ledet flere musikaloppsetninger på Broadway, samarbeidet mye med ABBA og levd tett på populærmusikken i flere tiår.

The Orchestral Joik Orchestra:
Snorre Bjerck, perkusjon, Jonas Knutsson, sax, Roger Ludvigsen, gitar
Vokal: Grete Daling, Bodil Onsoyen, Marja Mortensson, Nils-Olav Johansen og Hans Jorgen Stop