NRK Meny
Normal

Mari Boine spiller på festival i Karasjok

– Det er jo en stor ære for oss å få en artist på hennes størrelse, en verdensartist. Så vi er kjempeglade for at hun ønsket å komme å opptre i Beskenjárga.

Mari Boine

Mari Boine, som skal opptre under årets festival.

Foto: Knutsen, Marius / NTB scanpix

Ordene tilhører en av arrangørene for festivalen BeskanLuossaRock, Anita Bjørnback, om det at verdensstjerna Mari Boine skal trollbinde publikum med vakker musikk som skapt for omgivelsene de blir framført i.

Noe for alle

Anita Bjørnback

Festivalarrangør Anita Bjørnback.

Foto: Anne Olli

Festivalen arrangeres lørdag 4. juli fra kl 11 til kl 03.00 påfølgende natt i grenda Beskenjárg, som er 18 km fra sentrum i Karasjok, har noe for alle. Bjørnback forteller at i tillegg til laksefiskekonkurransen for de voksne, så har de også en fiskekonkurranse for barn også.

Laks fanget på stang

Et slikt syn håper arrangørene på etter årets laksefiskekonkurranse.

Foto: PRESSEBILDE

Førstepremien i laksefiksekonkurransen er 1000 kr pr kg. Slik at den som får den største laksen får da premien. Hvis laksen veier 10 kg, da blir premien 10000 kroner, sier Bjørnback.

– Vi har også noe loddsalg ved elva på dagtid, og vi setter opp mat- og kaffesalg. Og en liten konsert for barnene med noen av medlemmene i Felgen Orkester. Dette skjer da på dagtid, sier hun.

I tillegg til arrangementene på dagtid, så er det også noe som skjer på kveldstid.

– Vi har vært så heldig å fått med oss ČálliidLágádus, de arrangerer en CD-release med Piera Balto sin CD.

Joik i fremste rekke

Den tradisjonelle joiken har en sentral plass og er i år representert med Per Tor Turi, John Máhtte Utsi, Frank Balto, Biret Alehttá, Berit Alette Mienna og årets vinner av Sàmi Grand Prix, Johan Anders Bær.


– Så kommer Amund Johnskareng med band, og KaraRockers spiller, sier hun.

Hadde ikke forventet så mange tilskuere

Det hele begynt med at grendelaget arrangerte en isfiskekonkurranse under påsken i fjor, og tenkte da at de kunne prøve seg på en fiskekonkurranse om sommeren også. Og slik ble festivalen til. Arrangørene håper på å kunne gjenta fjorårets suksess.

– Selvfølgelig så syntes vi at det hadde vært koselig med noe festlig moro på kvelden også, og da begynte ballen å rulle. Så vi arrangerte en konsert, sier Bjørnback.

– Vi hadde ikke forventet å få så mange tilskuere til konserten på kveldstid. Vi hadde også bra deltakelse på dagtid på laksefiskekonkurransen. Så vi var veldig fornøyde, det gikk over all forventning. Og utrolig nok så klarte vi å få det i havn.

Arrangørene har også planlagt det slik at festivaldeltakerne blir transportert til og fra festival området med buss.

– Det blir bussavgang både opp og ned, før konserten og etterpå, sier Bjørnback