Hopp til innhold

Mari Boine konfronterte gruvedirektør: – Synes du dette er en god idé?

KVALSUND (NRK): Mari Boine stilte flere kritiske spørsmål til daglig leder Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir.

Mari Boine møter Øystein Rushfeldt i NSRs lavvucamp

ØYE TIL ØYE: Mari Boine (t.v.) tok turen bort fra bålområdet for å slå av en prat med daglig leder i Nussir-gruven Øystein Rushfeldt. Rushfeldt var invitert til NSRs lavvocamp for å ha dialog med de fremmøtte.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

– Bures, er det du som er han Nussir-karen? spør Boine da hun møter Rushfeldt.

Slik starter diskusjonen mellom partene med motsatt syn på en av de nå mest betente sakene i Nord-Norge.

Boine med fem spellemannspriser og en av Norges mest ettertraktede artister internasjonalt.

Nå står hun øye til øye med gruvesjef Øystein Rushfeldt i Nussir.

Han har ansvaret for den planlagte omstridte Nussir-gruven og det planlagte sjødeponiet. Her skal det daglig lagres opp til 6500 tonn med avgangsmasser under sjøens overflate.

Sammen står de og diskuterer i Norske Samers Riksforbund (NSR) lavvocamp som var slått opp i forbindelse med deres konferanse i Skaidi.

– Det inneholder jo gift?

– Synes du det er en god idé å ha gruvedrift og å dumpe gift i fjorden?, spør Boine.

– Vi skal ikke dumpe gift i fjorden, vi skal deponere knust stein, svarer Rushfeldt.

– Det inneholder jo gift?, spør Boine.

– Steinen inneholder ikke gift. Det er ikke et så enkelt svar, svarer Rushfeldt.

  • Dersom du ønsker å få et litt innviklet svar prøvd enkelt forklart anbefaler vi deg å lese gjennom faktaboksen under:

Skal få gråte i fanget til Boine

Mens diskusjonen fortsetter de imellom drar Boine frem at man i større grad må forholde seg til naturen.

Boine er klar på at hun ikke støtter Nussirs gruvedrift.

– Kan du garantere at det ikke kommer gift i fjorden?, sier Boine mens hun fester blikket i Rushfeldt.

– Jeg kan garantere at det ikke blir ødeleggelser i fjorden slik det snakkes om. Det blir en veldig moderat påvirkning på fjorden, sier Rushfeldt.

– Har vi ditt ord på det?, spør Boine.

– Det har dere så absolutt, svarer Rushfeldt kontant.

– Den dagen du ser at det ikke holder det du sier, så kan du komme til meg og gråte når du ser hva som skjer i naturen, sier Boine.

– Da skal vi stoppe, det lover jeg deg, sier Rushfeldt mens han trekker litt på smilebåndet.

Øystein Rushfeldt får servert blodpannekaker

LOKAL DELIKATESSE: Etter diskusjonen fikk Nussir-sjefen Øystein Rushfeldt (bildet) smake på blodpannekaker og det var god stemning i lavvocampen til NSR.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Skal stå til ansvar

Etter diskusjonen tok de hverandre i hendene og ga hverandre et anerkjennende nikk. De er nok enn så lenge enig om å være uenig.

Hva som blir utfallet av Nussir-gruven er enda litt for tidlig å si, de har heller ikke fått alle tillatelser for å starte opp gruva.

Sametinget er blant partene som har klaget inn regjeringens Nussir-konsesjon. Klagen går nå til behandling til Kongen i statsråd. Når og hva utfallet av denne klagen blir, er usikkert.

Hvordan var det å stå øye til øye med Øystein?

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk møte han personlig. Jeg hadde en god del spørsmål og skjønner at han tror mye mer på gruveprosjektet enn meg og mange andre. Men slik er verden, sier Boine.

– Jeg skal være ansvarlig og stå oppreist for det jeg gjør, også etter at gruvedriften er i gang. Da kan vi ikke komme med feilaktige påstander som vi får i mot oss etterpå, sier Rushfeldt.

Korte nyheter

  • Raportta geigejuvvo: – Dáruiduhttin ain dáhpáhuvvá

    – Dan dihte go dat gielat ain maŋosmannet, vaikko leat bidjan johtui doaibmabijuid daid seailluhit, de sáhttit dadjat ahte dáruiduhttin ain dáhpáhuvvá.

    Dan dadjá Duohtavuođa- ja soabahankommišuvdna jođiheaddji, Dagfinn Høybråten, geigedettiin raportta Stuorradiggái.

    Sannhets- og forsoningskommisjonens Dagfinn Høybråten taler.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK
  • Dafinn Høybråten duohtavuođa- ja soabahankommišuvnnabargguid birra:– Leamaš gárra vásáhus

    Dagfinn Høybråten guhte lea jođihan duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna bargguid, dajai árat odne NRK:i, ahte duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna vuolggasadji lei guorahallat giela ja kultuvrra váikkuhusaid, muhto ahte dáruiduhttinpolitihkka maiddái fátmmasta eanavuovdima, vuoigatvuođa eaiggáduššat eatnamiid ja ahte politihkka dađistaga čuozai ollu servodatsurggiide ja ahte dát lea bidjan viiddis perspektiivva.

    – Lea leamašan gárra vásáhus, danin go mun, nu go ollu earát ge Norggas, in diehtán man viiddis ja garas dáruidduhttin leamaš. Maiddái olmmošlaš dáhpáhusat, erenoamážit go lean gullan movt mánát váldojuvvojedje eret váhnemiin, mánát vásihedje gáržžidemiid skuvllas, ja go vásihedje gildosa ja bággema heaitit geavaheames váibmogiela, dat lea munnje čiekŋalit váikkuhan.

    – Mu sávaldat lea ahte Stuoradiggi fuolaha dán ja doahttala daid rávvagiid maid mii buktit. Mis lea sáttasátni olles servodahkii, mii buohkat dárbbašit gullat dán ja guldalit muitalusa dáruiduhttima birra, dajai Høybråten NRK Nyhetsmorgenii.

    dagfinn høybråten
    Foto: Siv Sandvik / NRK
  • Dagfinn Høybråten om sannhets- og forsoningskommisjonsarbeidet:– Det har vært en sterk opplevelse

    Dagfinn Høybråten som har ledet arbeidet i sannhets- og forsoningskommisjonen sa tidligre i dag til NRK, at sannhets- og forsoningskommisjonen har i utgangspunktet undersøkt konsekvensene av språk og kultur men at fornorksningspolitikken også omfatter jordsalg, rett til å eie jord og at politikken etter hvert grep inn i mange samfunnsområder og at de dermed har anlagt et bredt perspektiv.

    – Det har vært en sterk opplevelse, dels fordi jeg, som mange andre i Norge, ikke var klar over omfanget og intensiteten i dette. Også er det menneske skjebner, ikke minst det å høre hvordan barn ble tatt fra foreldre, barn opplevde en skolegang preget av restriksjoner, og at de opplevde forbud og tvang mot å bruke hjertespråket sitt, har gjort et dypt inntrykk på meg.

    – Mitt håp er at stortinget tar tak i dette og forholder seg til de anbefalingene vi kommer med. Vi har et budskap til hele samfunnet, vi trenger alle å ta dette innover oss og lytte til denne fortellingen om fornorskning, det sa Høybråten til NRK Nyhetsmorgen.

    Dagfinn Høybråten (KrF)
    Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud