NRK Meny
Normal

Vil dele viddas kraft med publikum

Førstkommende søndag inntar Mari Boine nok en gang hovedscenen i Operaen.

Mari Boine

Mari Boine gjester Operaen i Oslo førstkommende søndag.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Jeg er overveldet over den fantastiske mottagelsen konsertene mine fikk. Jeg har sugd til meg den beste kraften som ligger i fjell, fjorder, vidder og sol. Når jeg står på scenen i Operaen på søndag, er det den kraften jeg vil dele med mitt publikum, sier Mari Boine til nettsidene til Den Norske Opera og Ballett.

Konserten førstkommende søndag avslutter turneen til hennes siste utgivelse «Áiggi Askkis – An Introduction To Mari Boine» som kom i fjor.

– Jeg setter strek for et kapittel av mitt liv med denne turnéen som avsluttes søndag. Nå har jeg behov for å gjøre noe nytt, for å kaste meg ut på tynn is. Det er da jeg lager det sterkeste, sier Mari Boine til nettavisa ABC Nyheter.

Vil skrive på engelsk og norsk

For verdensartisten Mari Boine handler det nye nå om å forlate det samiske og i stedet skrive på engelsk, og på sikt også på norsk.

– Det blir feil å si at jeg forkaster det samiske, for det vil jeg alltid bære med meg. Og min substans vil jeg ikke forandre.

– Men jeg er lei av å stå i frontlinjen som en samisk talskvinne, og nå som vi har fått så mange gode samiske artister trengs jeg ikke på samme måte lenger. At jeg trer mer tilbake er en utfordring til de unge, sier hun.

Ane Brun produsent inne i bildet

Artisten har skrevet låter på engelsk innimellom de samiske de ti siste årene, men det er først nå hun føler at tiden er inne for å ta skrittet fullt ut. Derfor drar hun i juni til Gotland i Sverige for å møte Ane Brun-produsent Tobias Fröberg, som får oppdraget å produsere Boines neste plate.

– Jeg trenger en pause fra det monotone og repetitive, og føler behov for å gå mer inn i det melodiøse sanglandskapet. I hvert fall er det slik jeg tenker nå, men man vet jo aldri. Musikken kan jo ha sin egen plan, smiler Boine og presiserer at plata fortsatt er et godt stykke unna.

– Elektrisk stemning i Operaen

Tom Remlov

Administrerende direktør Tom Remlov i Den Norske Opera & Ballett ser frem til et gjensyn med Mari Boine.

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

Men før det skal Mari Boine nok en gang innta Operaen. Det er nå tre år siden sist hun gjestet hovedcenen, og administrerende direktør Tom Remlov i Den Norske Opera & Ballett ønsker henne hjertelig velkommen tilbake.

– Stemningen var elektrisk forrige gang, og hun innfridde alle forventninger med to råsterke konserter. Her på huset synges det vanligvis arier og Mari Boine ga fenomenet en helt ny mening, sier han.

Konserten 29. april vil by på et utvalg av de beste låtene fra hennes 30-årige karriere. På scenen har hun med seg sitt band. Før påske gjestet hun Kautokeino sammen med hele Kringkastingsorkesteret (KORK) som fikk strålende kritikker.

Mari Boine og Kringkastingsorkesteret

Mari Boine spilte sammen med KORK før påske.

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

– En eventyrlig reise

Mari Boine er spesielt kjent for å ha fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å bruke elementer fra jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner.

Hun har vunnet flere Spellemannspriser og Nordisk Råds musikkpris, og ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sitt allsidige kunstneriske virke.

Nylig ble hun tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere.

– Skal jeg se tilbake på mitt eget liv, så opplever jeg det som har skjedd de siste 30 årene som en utrolig historie. Jeg er dypt og evig takknemlig for det talentet jeg har fått. Det har tatt meg på en eventyrlig reise, sier Mari Boine.

I høst kommer utgis det også en biografi om Mari Boine som er kalt «Fly med meg» ført i pennen av Per Lars Tonstad.

Mari Boine på scenen i Cape Town

Mari Boine har reist verden rundt med sin karakteristiske og kraftige stemme.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK