I dag er hun 60 år – skriv dine hilsninger her

– Det kjennes rart, for jeg føler meg mye yngre, sier jubilanten Mari Boine, som slett ikke har tenkt å gi seg med det første.

Mari Boine

BURSDAGSBARN: I dag vanker det nok en og annen bursdagspresang på Mari Boine. I 2009, da dette bildet ble fotografert, ble hun derimot utnevnt til «Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden».

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

  • Skriv dine hilsninger til artisten i kommentarfeltet helt nederst i artikkelen.

Alderen betyr at jeg har opplevd mye og gjennomført mye. Det gjør at jeg har blitt veldig trygg på meg selv, men det gjelder vel kanskje alle – at de selv føler seg mye yngre, sier en lattermild Mari Boine.

Hun er tidenes kanskje mest kjente samiske musiker, og fyller 60 i dag.

Selv feirer Boine bursdagen sin med konsertopptreden på festivalen «Alandica kultur och kongress» i Mariehamn på Åland i Finland.

Klokken 19 på sin egen fødselsdag entrer Boine scenen her.

Mørketid = konserttid

– Det er litt rart å feire dagen så langt hjemmefra, men jeg var på jobbtur da jeg fylte 50 også.

Den gang var hun i Berlin. Å turnere i november er noe hun er vant til.

– Mørketiden er en av periodene jeg reiser mye på turné med musikken min.

Mari Boine lea ráhkadan filbmamusihka Guovdageainnu stuimmiid filbmii.
Foto: Universal Music AS

Deler «urkraft»

– Mari Boine er en levende legende innen verdensmusikk. Hun er alltid unik, kompromissløs og interessant.

Nå er Boine endelig på vei til Åland for å dele urkraften, styrken og kjærligheten til livet med oss, skriver arrangøren på egne nettsider.

Sist gang Boine besøkte festivalen var i 2013.

Et møte med Mari Boine.
Medvirkende musikere: Roger Ludvigsen, Gjermund Silset, Hege Rimestad,
Helge Andreas Norbakken og Carlos Zamata Quispe.
Programleder: Nina Eliassen Brym

NETT-TV-ARKIVET: «Månelyst – Et møte med Mari Boine» fra 1994. Medvirkende musikere er Roger Ludvigsen, Gjermund Silset, Hege Rimestad, Helge Andreas Norbakken og Carlos Zamata Quispe. Programleder: Nina Eliassen Brym.

Takket musikklærerne

Tidligere har Boine kreditert mye av æren til sine to musikklærere fra barneskolen; Einar og Gro Eriksen.

– De var kreative sprudlende og varme mennesker. Uten dem ville det neppe blitt noen musikk-karriere, for hjemme var det mest salmesang, sa Boine i 2011.

  • Er du på Facebook, kan du også skrive hilsninger til artisten i kommentarfeltet her:

Vil fortsette

På spørsmålet om hvor lenge den nybakte 60-åringen har tenkt å fortsette artistlivet er hun klokkeklar:

– Det har jeg ikke tenkt å slutte med. Jeg kommer til å fortsette så lenge jeg klarer å holde meg på beina, sier Mari Boine.

Mari Boine var det mest naturlige valget når Kringkastingsorkestret for første gang skulle samarbeide med en samisk artist. Konserten "Gilvve gollát" ble fremført i Kautokeino i forbindelse med konferansen WITBC, som samlet verdens urfolks kringkastere.

NETT-TV: Mari Boine var det mest naturlige valget når Kringkastingsorkestret for første gang skulle samarbeide med en samisk artist. Konserten «Gilvve gollát» ble fremført i Kautokeino i forbindelse med konferansen WITBC, som samlet verdens urfolks kringkastere.

Mari Boine vokste opp i den lille samiske bygda Gàmehisnjàrga i nærheten av Karasjok. Barndomsminnene er preget av farens læstadianske strenghet og Finnmarknaturens grenseløse frihet. - Bibelen sto alltid i veien og gjorde at jeg aldri nådde min far, sier hun. Det gikk mange år før hun forsto at faren var en fanatisk, kristen fundamentalist.

HØR RADIODOKUMENTAR: Mari Boine vokste opp i den lille samiske bygda Gámehisnjárga i nærheten av Karasjok. Barndomsminnene er preget av farens læstadianske strenghet og finnmarknaturens grenseløse frihet. – Bibelen sto alltid i veien og gjorde at jeg aldri nådde min far, sier hun.