Får terningkast seks

«Mesterlig protest» er overskriften i Harstad Tidende, etter konserten med Mari Boine & co. på Festspillene i Nord-Norge.

LAPP AFFAIR - UNFINISHED BUSINESS
Foto: Frank Lande, Tine Poppe & Knut Åserud

Lapp Affair ble en mesterlig opplevelse, både musikalsk, visuelt og tematisk. Samiske uoppgjorte affærer ble en kraftig påminnelse om hva den hvite mann har gjort mot urbefolkninga både før og nå.

Harstad Tidendes anmeldelse av «Lapp Affair».

– Man må ha et hjerte hentet fra dypet av permafrosten for å ikke la seg berøre.

Slik omtaler Harstad Tidende festspillkonserten som får terningkast seks av avisas anmelder Inga Helene Juul (ekstern lenke).

De samiske protestkunstnerne Máret Anne Sara og Anders Sunna stod nylig i lag med de samiske artistene Mari Boine, Sofia Jannok og Elle Márja Eira for en spesialsydd kunst- og musikkopplevelse.

«Lapp affair» var navnet på deres kombinerte konsert- og utstillingsarrangement, som ble arrangert i Harstad i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge.

– Boine framsto som dronning

«Lapp Affair» var en såkalt egenproduksjon av Festspillene i Nord-Norge, og konserten ble i sin helhet sendt direkte via NRKs nettsider.

– Mari Boine framsto som en dronning der hun uttrykte sin bekymring for de gigantiske beistene av stål som ville utnytte samenes land, skriver Harstad Tidende-anmelderen.

– Ved å fokusere på sin egen historie, gir artistene oss en kraftig påminnelse om viktigheten av å ta vare på jorda vår og være i stand til å bringe den videre til våre etterkommere, tillegger Inga Helene Juul.

Konserten vil i sin helhet bli publisert på NRK Sápmis nettsider i løpet av sommeren.