Hopp til innhold

Maoriene vil ha hjelp fra Sametinget i kampen mot Statoil

En maori-delegasjon kom til Sametinget for å få hjelp til stoppe Statoils planer om oljeboring utenfor kysten av New Zealand.

TV-saken er laget av reporter Johan Ante Utsi og fotograf Mattis Wilhelmsen.

SE VIDEO: En maori-delegasjon fra New Zealand besøkte Sametinget i dag for å få støtte i kampen mot Statoils planer om oljeboring i deres område. Reporter: Johan Ante Utsi - Foto/redigering: Mattis Wilhelmsen

– Vi har kommet hit til Sametinget for å få støtte til den videre protesten mot Statoil, som maoriene nord i New Zealand startet for mer et halvannet år siden. Vi vil samtidig takke for den støtten som sametingspresidenten da uttrykte. I neste uke skal vi til Stavanger for å møte toppledelsen i Statoil. Et godt og sterkt forhold mellom maoriene og samene er viktig, sier talskvinne for maori-delegasjonen Hinekaa Mako.

Martin Norman

Martin Norman, Greenpeace Norge.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Den lille delegasjonen på tre personer møtte i dag blant annet fungerende sametingspresident Henrik Olsen (NSR). Med i delegasjonen var i tillegg Martin Norman fra Greenpeace i Norge.

– Statoil har fått lisenser i nordvestkysten av New Zealand. I området er det ekstremt dypt vann. Nå drives det med seismikkskyting og planene er å åpne for oljeboring senere, forklarer Norman.

Norman synes det er merkelig at Statoil ønsker å fortsette med prosjektet til tross for motstanden fra urfolkene.

– Nordvestkysten av New Zealand er det helligste området til maoriene. De har et veldig nært forhold til den lange stranden som går langs kysten der. Og det er helt åpenbart at maoriene ikke vil at Statoil skal drive med oljeleting utenfor den stranda, understreker Norman.

Henrik Olsen

Fungerende sametingspresident Henrik Olsen.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Henrik Olsen sier det er viktig å lytte til det maoriene og naturverninteressene har å si i denne saken.

– Vi har en sterk forventning om at Statoil lytter til de her interessene og synspunktene. De bør også ta til følge og etterleve de internasjonale forpliktelsene man har som et internasjonalt selskap, påpeker Olsen.

– Statoil tar hensyn til urbefolkningen

Statoil har for øyeblikket ingen operasjonell virksomhet i kysten av New Zealand, opplyser Knut Rostad, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

– Vi er tildelt fem lete-lisenser og er nå i en veldig tidlig fase. Hittil har vi drevet med seismikk i en av våre lisenser. Nå er vi inne i en fase der vi analyserer denne seismikken. Hva vi gjør videre vil avhenge av denne analysen, forklarer Rostad.

Han sier at det uansett ikke er aktuelt med prøveboring før tidligst i 2020.

– Vi har en løpende dialog med representanter for lokalbefolkningen, inklusive urbefolkningen - maoriene. Siden vi ble tildelt lisens for over ett år siden, har vi hatt en rekke møter med lokalbefolkningen. Senest i februar i år arrangerte Statoil et todagers arbeidsmøte der fire av fem stammer var representert. Vi opplever at disse møtene er svært nyttige, mener Rostad.

Hva sier du til kritikken fra maori-representanter og Greenpeace?

– Vi er i en løpende dialog med urbefolkningen i New Zealand og vi opplever at urfolk i landet har ulikt syn på petroleumsvirksomhet, slik det også er i Norge. Men vi føler oss velkomne der, understreker Rostad.

Danset krigsdans mot Statoil

Statoil fikk i november 2013 konsesjon til seismikkskyting i Northland-bassenget utenfor kysten av New Zealand.

Leteområdet er på 54.000 kvadratkilometer, hvor det dypeste punktet ligger på 2500 meter.

I slutten av september 2014 ble det holdt en protestmarsj på New Zealand. Den startet fra Cape Reinga helt nord på North Island, og endte i Auckland hvor norske Statoil sponser og deltok på en petroleumsmesse.

Urbefolkningen er svært misfornøyde med at den norske oljegiganten skal i gang med petroleumsvirksomhet på newzealandsk sokkel.

Det kom tydelig fram da de rundt 600 demonstrantene troppet opp utenfor konferansebygningen i Auckland og danset den maoriske krigsdansen haka.

Miljøvernere og maorier på New Zealand demonstrerte natt til tirsdag i Auckland med krav om at Statoil dropper sine planer om seismikkskyting utenfor kysten.

SE VIDEO: Maorier liker dårlig at Statoil starter leting etter olje i desember.

– La våre hav være i fred. Vi vil sende et budskap til alle oljeselskaper om at vi er motstandere av dypvannsboring, uttalte talskvinne Hinekaa Mako.

Cape Reigna

Korte nyheter

  • Godkjente gruve – selv om grunneier sa nei

    Loga sámegillii.

    Sveaskog, Sveriges største skogseier og eid av den svenske stat, avslår gullgruven i nærheten av Gunnarn i Storuman kommune i Västerbotten.

    Sveaskog ber om å verne området fra skoghogst.

    Selskapet Lappland guldprospektering fikk i 2017 tillatelse til å grave etter gull og søl i Stortjärnhobben, sør for Storuman.

    Bergforvaltningen har godkjent arealbruken til selskapet – selv om grunneier Sveaskog og Naturvernforbundet ikke har sagt seg enig i det.

    Nå har Sveaskog klaget inn beslutningen. Det melder SVT Sápmi.

  • Dohkkehedje ruvkki – vaikko eananeaiggát ii dáhtui suddjet guovllu

    Les på norsk.

    Ruoŧabeale stáhta meahccefitnodat Sveaskog hilgu golleruvkke Viertá gili lahkosis, Luspie gielddas, Västerbottenis.

    Sveaskog dáhttu suddjet ja várjalit guovllu vuvddiid čuollamis.

    Lappland guldprospektering nammasaš fitnodat oaččui 2007:s juo lobi roggat golli ja silbba Stortjärnhobbenis, moadde beanagullama máttabeale Luspie gili.

    Báktedoaimmahat lea dohkkehan eanangeavahanlobi fitnodahkii – vaikko eananoamasteaddjit Sveaskog ja Luonddugáhttendoaimmahat eai leat mieđihan dasa.

    Dal Sveaskog lea váidalan mearrádusa. Dan dieđiha SVT Sápmi.

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen