Maori: – Det var vanskelig å høre tsunamisirenen fordi lyden er så lav

Maorier i New Zealand er bekymret for et system for tsunamivarsling som fungerer dårlig.

Tsunamivarsling, Whangarei, New Zealand

Det er slike sirener som skal varsle befolkningen når det er fare for tsunami.

Foto: Maori Television

Tamati Rakena er bosatt ved Whangarei havn i New Zealand og han er bekymret for at han ikke hørte sirenene som varslet en tsunami.

Sirenene begynte å varsle tsunami i Whangarei i North Island, noe som også skjedde langs hele østkysten av South Island natt til søndag lokal tid. New Zealand ble rammet av 13 jordskjelv, det kraftigste med en styrke på 7,8.

– Familen ble faktisk vekket av en venn, som banket på vår dør klokka 2 om natta. Han hadde nemlig hørt sirenene, opplyser Tamati Rakena til Maori Television.

– Da hoppet vi ut av sengen og i bilen. Deretter satte vi kursen for Whangarei flyplass i Onerahi og vi var veldig redd, forteller Tamati Rakena.

Tamati Rakena

Tamati Rakena forteller at familien hans var skremt da de ble vekket midt på natten av at naboen banket på døra.

Foto: Maori Television

Flere etterskjelv

Ifølge Reuters traff en tsunami på to meter land. Weatherwatch skriver at det er målt en flodbølge på 2.5 meter og flere mindre flodbølger.

Innbyggerne fikk varsel fra sivilforsvaret om å holde seg borte fra sjøen, elver og elvemunninger, strender og havner.

Tsunamivarselet for østkysten ble senere avblåst flere steder.

Jordskjelv rammer Clarence river på New Zealand

Elveløpet til Conway-elven i Kaikoura er endret etter jordskjelvet på New Zealand.

Foto: Mark Mitchell / AP

Flere kraftige etterskjelv med en styrke på opptil 6,2 rammet New Zealand mandag. I Clarence River brast en demning og store vannmasser fosset nedover.

To personer er bekreftet omkommet. En person omkom da en bygning kollapset i Kaikoura, og en kvinne døde av medisinske komplikasjoner i Mt. Lyford, like i nærheten.

Det rapporteres stadig om nye skjelv, både svake og kraftigere, fra GeoNet som er New Zealands varslingstjeneste for jordskjelv. I timen fra kl. 7 til 8 mandag norsk tid, ble det rapportert om 18 nye skjelv med styrke opptil 5,8.

To skjelv gjorde mest skade

Seismolog Dr. Jason Ristau

Seismolog Dr. Jason Ristau.

Foto: Maori Television

Seismolog Dr. Jason Ristau sier til Maori Television at søndagens jordskjelv er en av de kraftigste som har skjedd i New Zealand på lang tid.

Dr. Ristau sier det var to store jordskjelv, som oppnådde en styrke på rundt 7,5 med en omvendt-forkastnin jordskjelv som oppsto sør for Kaikoura.

Dette skjelvet forårsaket at bakken løftet seg på en side.

En forskyvning av forkastninger i nord nær Seddon forårsaket at to landområder skled fra hverandre.

Jordskjelv på New Zealand 13.-14. nov 2016

37 JORDSKJELV: En serie på 37 store og mindre skjelv har det siste døgnet rammet New Zealand. 17 av dem har skjedd i havet øst for Sørøya, og det øker faren for at det kan kommer flere tsunamier.

Foto: USGS