Maori-låt slo Justin Timberlakes låt i New Zealand

Med låta «Maimoatia» synger artistene på maorispråket og ber andre maorier i New Zealand om å bruke morsmålet sitt for å redde språket. Låta slo Justin Timberlake ned fra 1. plass i iTunes lista i landet.

Det skriver The Guardian .

Statistikk viser at bare fire prosent, eller ca. 48.000, av de som bor i New Zealand snakker maorispråket. Tallet går ned år for år.

– Mange er redde for å snakke feil

«Maimoatia» betyr «vern om den», og gospellåta handler om at man må snakke maori-språket og ikke være redd for å snakket det, selv om det ikke skulle være korrekt grammatisk. Sangen blir sunget av flere maori-artister som er lite kjent fra før.

– Mange unge maorier snakker ikke språket fordi de er sjenerte og redde for å snakke feil, sier en av artistene som synger låta, Nathaniel Howe, til The Guardian.

– Vi ønsker å få unge unge new zealendere til å føle et eierskap til språket, og å føle at det er deres ansvar å holde det i live.

Tok 1. plassen fra Justin Timberlake

Justin Timberlake i Eurovision Song Contest 2016

Justin Timberlake måtte se sangen si bli slått av en maorisang i New Zealand

Foto: Anna Velikova / EBU

Sangen «Maimoatia» ble sluppet onsdag i forrige uke, og torsdag hadde den allerede slått ned Justin Timberlakes låt «Can’t Stop the Feeling» fra første til andre plass på iTunes-lista i New Zealand. Fredag tok imidlertid Timberlakes låt tilbake 1. plassen, og maorisangen er nå på andre plass på lista.

– Vi vil nå verden med denne sangen, og få folk over hele verden til å synge den. Det vil være et stort løft for selvtilliten for maoriene i New Zealand, at morsmålet deres ikke er døende, men at det heller er flere som vil bruke språket.