Avvist ved valgurnen

Til tross for at han sto i valgmanntallet, ble tysfjordingen Rune Knutsen avvist ved valgurnen på grunn av rot.

Valgurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Knutsen skulle for første gang stemme ved Sametingsvalget.

Tidligere i år meldte han seg inn i Sametingets valgmanntall, og dro til stemmelokalet i Drag for å utføre sin borgerplikt.

Men der opplevde han å bli avvist, til tross for at han i juli hadde mottatt en skriftlig bekreftelse fra Sametinget om at han nå var i manntallet.

– Jeg skulle forhåndsstemme for å bli ferdig med det. Men på valglokalet sa de at jeg ikke sto oppført i manntallet. Det synes jeg var rart, forteller Knutsen.

–Skandale

Miriam Paulsen

NSR's 2.kandidat for Vesthavet valgkrets, Miriam Paulsen.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Andrekandidat for NSR ved Vesthavet valgkrets, Miriam Paulsen , reagererer sterkt på at personer som har fått bekreftet innmeldelsen blir avvist.

– Jeg synes dette er skandaløst at personer som ønsker å stemme ikke har mulighet til det, fordi at det er rot innenfor systemet, sier Paulsen.

HØR: Miriam Paulsen om manntallsrot

Og Rune Knutsen er antageligvis ikke den eneste. Et titalls andre tysfjordinger som i år har meldt seg inn i valgmanntallet kan komme til å oppleve det samme.

Paulsen har selv gått gjennom valglistene, og kan ikke finne igjen en del personer som hun er sikker på meldte seg inn før innmeldingsfristen 1.juni i år.

– Jeg var selv med på å rekruttere dem og er hundre prosent sikker på at søknadene ble sendt avgårde før fristen. Siden enkelte meldte seg tett før fristen, ble papirene datostemplet, forteller Paulsen.

Tar ikke selvkritikk

Sametinget har ansvar for valgmanntallet og valgarbeidets teamleder, rådgiver Liss Ellen Ramstad, skyver problemet over på kommunen.

– Vi mottok mange søknader etter fristen, og dem har vi ført inn manuelt i etterkant. Hva som har skjedd i dette tilfellet vet jeg ikke, men en mulighet er at kommunen har forholdt seg til en rapport som ikke var oppdatert, forklarer Ramstad.

HØR: Miriam Paulsen om manntallsrot

Ramstad sier kommunene har mulighet til å finne oppdaterte lister inne i valgdatasystemet. Hun mener også at det er opp til den enkelte velger å passe på at de står oppført i valgmanntallet.

– Det er ikke uvanlig at folk ramler ut av listene. Det er også derfor listene blir lagt ut til offentlig ettersyn, sånn at folk kan sjekke om de står der og evetnuelt ta kontakt med Sametinget hvis de ikke står der. Det finns også mulighet til å klage.

– Tar dere selvkritikk i denne saken?

– Det kan jeg ikke svare på. Da må jeg høre med kommunen om hva som har skjedd der.

– Sametingets ansvar

Men Tysfjord kommune sier til NRK Sami Radio at det ikke er deres ansvar å sørge for oppdaterte lister.

Det samme mener Miriam Paulsen. Nå forventer hun at det ryddes opp.

Sametingsrådet må ta grep snarest og kvalitetssikre at personer som har falt ut av valgmanntallet nu kan få lov til å stemme, mener Paulsen.

Det hører med til historien at Rune Knutsen selv tok kontakt med Sametinget i etterkant og ordnet opp i saken. Han har nå fått stemme.