Grom og dyr – men ikke alle får kjøre

For et år siden ble en frivillig stygt skadet da han var med på å reparere kommunens tråkkemaskin. Samemesterskapet på ski er rundt hjørnet, og nå har kommunen investert i ny maskin.

Petter Asbjørn Balto med tråkkemaskin

SPLITTER NY: Petter Asbjørn Balto med Karasjok kommunes nye tråkkemaskin til 1,8 millioner kroner.

Karasjok kommune kjøpte nylig splitter nytt skiprepareringsutstyr i form av en tråkkemaskin. Denne skal være tilgjengelig for alle lokale organisasjoner som kan dra nytte av den.

Men for 15 år siden gjorde den lokale idrettsforeningen, IL Nordlys, det samme. De kjøpte ny tråkkemaskin, i forkant av et samemesterskap på ski.

– Tilfeldig

– Er det slik at man hver gang må kjøpe ny tråkkemaskin før et samemesterskap?

– Nei, det vet jeg ikke. Det kan være tilfeldig. Jeg er uansett glad for at Karasjok kommune kjøpte ny maskin, nå sier IL Nordlys-leder, Egil Olli.

Maskinen kostet kommunen 1,8 millioner kroner, men det er ikke alle som har kjøretillatelse.

– Vi skal gjennomføre sikkerhetskurs nå, noe vi også gjorde i fjor høst. Alle skal få lære seg å kjøre denne maskinen, sier Olli.

Ble stygt skadet

Frivillig tråkkemaskinkjører, Petter Asbjørn Balto, deltok også på kurset. Han har reparert kommunens tråkkemaskiner i over 15 år.

– Den nye tråkkemaskinen er lett og fin å kjøre, sier Balto.

I fjor opplevde Petter Asbjørn Balto at en kollega skadet seg stygt med tråkkemaskinen.

– Vi holdt på med å reparere maskinen, da maskinen gjorde et uventet «rykk». Dermed havnet kollegaen min under beltet på maskinen. Det var så forferdelig at det er ubehagelig å snakke om, sier Balto.

– Når man skal kjøre maskinen, må man være sikker på at ingen er i nærheten. Det er en farlig maskin, men kjempegod til å tråkke skiløyper med, sier Petter Asbjørn Balto.