Mann dømt for hets mot samer

En mann er i Sverige dømt for netthets mot samer, for første gang i historien.

Mannen i 20-årene skal ha benyttet Facebook til å skrive «jävla smutsigt folk», etter en krangel på en fest på svensk side av Sápmi.

Det skriver svenske Aftonbladet på sine nettsider i dag.

Hendelsen skal ha skjedd i desember i fjor. Mannen har i avhør innrømmet å ha skrevet kommentaren, som på norsk kan oversettes til «jævla skittent folk», men har ikke erkjent straffskyld.

Betinget fengsel

Han har tidligere hevdet at han den natten innlegget ble skrevet, ble mishandlet i sin egen leilighet. Det skriver svt.se. Ifølge politiet var det imidlertid mannen som var i ferd med å mishandle en annen person.

Mannen er dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer, samt for ett tidligere lovbrudd. Da skal han ha uttrykt hat mot en tjenestemann.

Unik dom

Jurist Lars Nila Lasko mener at dommen er den første av sitt slag.

– Dommen er veldig unik i Sverige når det gjelder samiske rettsaker. Den er unik på den måten at det er første gangen noen blir dømt for hets mot hatefulle ytringer når det gjelder samer, sier Lasko til svt.se.

Det skal ha vært flere personer som gjorde politiet oppmerksom på mannens Facebook-innlegg. Han hadde åpen profil, og innlegget ble dermed lest av flere andre personer, som valgte å anmelde forholdet.