Hopp til innhold

Mangler samisklærere

Samisk som førstespråk er en utfordring for grunnskolen i Lavangen. Avdelingsleder Lars-Joar Halonen ved samisk språksenter i Lavangen kommune forteller at det er vanskelig å få tak i lærere som behersker språket godt nok.

Samiske bøker
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Halonen opplever at elever som har samisk som andrespråk, har derimot et godt tilbud per i dag. For å kunne undervise i et morsmålsfag så trengs det høy kompetanse i det aktuelle språket.

Barnehagene synes også at det er er vanskelig å finne ansatte som behersker samisk som morsmål. Språksenteret, Ástávuona giellagoahtie , ser at etterspørselen etter språkopplæring er der, og da er det beklagelig at kommunen ikke greier å oppfylle det.

Rektor Lars Joar Halonen čájeha oahppogihppagiid.

Lars-Joar Halonen håper politikerne vil fortsatt satse på det samiske språket.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det betyr at vi i kommunen må jobbe videre med å heve intern kompetanse innad i kommunen. Med tiden kan vi få til dette hvis lokalbefolkningen satser på høyere utdanning i samisk. En annen ting er rekrutteringen, vi må prøve å få flere språkdyktige samer til å bosette seg i kommunen.

Opplæring populært

I 2008 gjorde Sametinget en avtale med Samisk høgskole om at Høgskolen skulle sette i gang et program for samiskopplæring for voksne . Målgruppen for undervisningstilbudet er først og fremst samer som ikke kan snakke, lese eller skrive samisk. Ástávuona giellagoahtie er er en del av dette 5-årige språkprosjektet.

Lars-Joar Halonen forteller at tilbudet har så langt vært svært vellykket og resultatene viste seg fort.

– 16 studenter fra bygda besto språkeksamen ved Samisk høyskole i Kautokeino, og i tillegg så gjennomførte og besto fem sambygdinger samisk semesteremne våren 2011. Vi er selvsagt svært stolt av det.

Halonen mener at kommunepolitikerne forstår behovet for samisk opplæring. I Lavangen får kommuneansatte lønn mens de lærer seg samisk .

Satser på det samiske

I denne valgperioden har Arbeiderpartiets Viktor Andberg hatt ordførervervet, og Ap har hatt åtte- av 15 representanter i kommunestyret. Senterpartiet hadde tre representanter i styret, mens Kristelig Folkeparti og Høyre hadde to hver.

Det største som skjedde i denne perioden sett med samiske øyne var nok at Lavangen ble en del av det samiske forvaltningsområdet 1. oktober 2009. Arbeiderpartiet lover å satse på det samiske også i neste periode.

– Vi ønsker å bruke de virkemidlene som vi har mulighet for til å styrke den samiske kompetansen i kommunen. Det Halonen setter fingeren på er særdeles viktig, påpeker Andberg.

Han mener at det er viktig å starte med språkopplæring allerede i barnehagen og bygge det opp derifra.

Støtter språksenteret

Senterpartiets ordførerkandidat Erling Bratsberg sier partiet ønsker å fortsette med å jobbe aktivt for å sikre at den samiske befolkningen får mulighet til kulturell og språklig utvikling på sine egne premisser.

– Vi skal fortsatt satse på språksenteret, og at de får gode rammevilkår for det videre arbeidet med det samiske i Lavangen kommune.

Han påpeker at partiet vil støtte at lærere og andre kommuneansatte også i fremtiden skal få permisjon med lønn for å ta samisk opplæring.

– Gikk for fort

I Høyre stiller Svein Sæther som ordførerkandidat. Sæther var imot at Lavangen skulle innlemmes i forvaltningsområdet for samiske språk, fordi han mente det skjedde altfor fort.

– Det som er problemet i Lavangen kommune er at vi gikk for raskt inn i disse språkgreiene. Vi har altså ikke et stort nok samiskspråklig bakgrunn for å utvikle det samiske språket på en god måte. Nå som vi er med i det samiske forvaltningsområdet er det ihvertfall ikke snakk om melde seg ut i førstkommende periode. Nå må vi prøve ut det her, og gjøre det beste ut av det.

Sæther kan ikke si om de vil støtte ordningen med at kommuneansatte får permisjon med lønn for å lære seg samisk, fordi dette er ikke tatt opp i partiorganisasjonen.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.